Švedska crkva najavila je zabranu oslovljavanja Boga riječima "On" i "Gospodin" te uputila svećenike da koriste rodno neutralni jezik.
 
Nacionalna evangelička luteranska crkva najavila je ovu promjenu kao dio modernizacije pravilnika o radu starog 31 godinu, koji navodi smjernice za održavanje misa. Nova pravila će biti objavljena 20. svibnja na kršćanski blagdan Duhova.
 
"Znamo da Bog nije čovjek"

 
Luteranska crkva ima sjedište u Uppsali te 6,1 milijuna članova od ukupno 10 milijuna stanovnika u Švedskoj. Na čelu crkve je nadbiskupica Antje Jackelen, koja se zaredila 1980. godine i postala doktorica teologije na sveučilištu Lund 1999. godine.
 
Jackelen je za švedsku novinsku agenciju TT izjavila da se rasprava o upotrebi rodno neutralnog jezika vodila i prije nekoliko desetljeća, u 1986. godini.
 
"Prema teologiji, znamo da je Bog iznad rodnih određenja, Bog nije čovjek", izjavila je Jackelen.

Christer Pahlmblad, docent na sveučilištu Lund, kritizirao je novu odluku crkve: "Zaista nije pametno da Švedska Crkva postane poznata kao crkva koja ne poštuje opće nasljedstvo teologije", rekao je za novine Kristeligt Dagblad.
 
Engleska crkva potiče prihvaćanje različitosti rodnog identiteta i spolne orijentacije
 
Ranije ovog mjeseca engleska crkva je u svojih 5000 škola poslala naputak u kojem stoji da bi djeca "trebala moći iskusiti mnoge razine identiteta bez straha od zlostavljanja". Naputak o homofobičnom zlostavljanju objavljen je prije tri godine, a sada uključuje i transfobično zlostavljanje.
 
U naputku stoji da škole trebaju dopustiti djeci "da prihvate različitosti svih vrsta i dobiju potporu u prihvaćanju vlastitog i tuđeg rodnog identiteta ili spolne orijentacije".