Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je kako u FBiH ne postoji spremnost da se napravi iskorak i riješe brojna nagomilana pitanja, a pogotovo ne pitanje odnosa naroda. Ističući da je potrebno uložiti dodatne napore za pronalaženje dogovora, Čavara je najavio da će ponovo sazvati sastanak predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti kako bi harmonizirali zakone i omogućili njihovo usvajanje u parlamentu.

"Reforme nisu bezbolne, ali ih moramo provoditi. Moramo tražiti rješenja za postojeće stanje, jer se sve na neki način usporava i na federalnoj i na razini BiH i sve se više zaoštravaju odnosi", ocijenio je Čavara za sarajevsko Oslobođenje. U intervjuu pod nazivom ''Dosta je svađe, ljudi nam odlaze'', Čavara je pozvao na kompromis i kada su u pitanju Izborni zakon BiH i izbor Doma naroda Parlamenta FBiH.

"U ovom postojećem stanju, ne može se izvršiti izbor. Nema smisla, došli bismo u neku vrstu ustavne krize da izaberemo predstavničke domove, a da ne možemo izabrati vlast. A onda bi se postavilo pitanje što je valjano, što je starije, što je važnije", zaključio je Čavara.