Krivotvorenje certifikata je kazneno djelo, upozoravaju iz Goethe-Instituta, s obzirom na rastući broj pokušaja krivotvorenja njihovih diploma u svrhu dobijanja boravišnih viza u Njemačkoj.

Korištenje krivotvorenih dokumenata je protuzakonito i bit će kazneno procesuirano. Goethe-Institut kazneno tereti u okviru sudskih organa u BiH svaku osobu koja priloži krivotvorenu diplomu Goethe-Instituta. Svi koji prilože krivotvoren certifikat, imaju zabranu polaganja ispita u Goethe-Institut u trajanju od jedne godine.

Veleposlanstvo SR Njemačke odbija zahtjeve za vizu osobama koje prilože krivotvorene diplome. Pored toga njima se uvodi duža zabrana ulaska u Njemačku, prenosi Radiosarajevo.ba.

Dokaz o dovoljnom znanju njemačkog jezika je uvjet za izdavanje vize za duži boravak u Njemačkoj.

Podnositelji zahtjeva za vizu u Veleposlanstvu SR Njemačke često prilažu krivotvorene certifikate Goethe-Instituta prilikom predaje dokumenata. Radnici Veleposlanstva redovno zavrašavaju obuke kako bi mogli prepoznati krivotvorine. Dakle, krivotvorine uvijek budu otkriveni, priopćili su iz Njemačkog veleposlanstva u Sarajevu.

Dodaju kako se ispit može polagati i bez prethodnog pohađanja jezičkog ili pripremnog tečaja za ispit. Svi zainteresirani se mogu obratiti Goethe-Institutu u vezi sa pitanjima koja se tiču ispitnih certifikata, priopćeno je iz Veleposlanstva.