Vlada Federacije BiH utvrdila je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji u kojem je jednim članom predviđena uspostava registra i njegova javna objava, objavio je Faktor.

Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata FBiH, kazao je u izjavi za Faktor da je sve urađeno u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka BiH.

''Zakon je upućen u parlamentarnu proceduru i očekujemo njegovo razmatranje i usvajanje u Parlamentu FBiH'', dodao je Bukvarević.

Drugi registar, onaj u kojem je oko 95.000 korisnika boračko-invalidske zaštite, uspostavljen je 1. siječnja ove godine i u njemu je oko 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 su članovi obitelji šehida i poginulih boraca te oko 5.000 dobitnika ratnih priznanja.

''Već vršimo obračun po toj bazi'', naglasio je Bukvarević. Ranije su iz Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH dali mišljenje da se registar boraca ne bi trebao objaviti.

Petar Kovačević, direktor ove agencije, kazao je za Faktor da federalno ministarstvo nije navelo "legitimnu svrhu" javne objave tih podataka.

''Nije dovoljan razlog to što su te osobe korisnici proračunskih sredstava, jer bi to bilo jednako objavi imena svih korisnika proračunskih sredstava kao što su, naprimjer, umirovljenici'', kazao je Kovačević.

Postavljalo se i pitanje bi li objava bila kršenje Europske konvencija o ljudskim pravima, odnosno Člana 8 ove konvencije koji govori o "pravu na poštovanje privatnog i obiteljskog života".

''Naravno, mi ćemo pratiti ono što kaže Zakon o zaštiti osobnih podataka BiH. Smatramo da je dovoljan argument to što se troše proračunska sredstva, da objavu Registra boraca traže sve boračke organizacije i javnost kako bi se znalo koliko je tko dobio novca iz proračuna i na osnovu kojeg rješenja'', naglasio je Bukvarević.

Ministarstvo će morati nakon izmjene i dopune Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji morati donijeti i podzakonske akte, odnosno pravilnike o načinu i pristupu tim informacijama i to će raditi u komunikaciji s Agencijom o zaštiti osobnih podataka BiH.

''Objavili bismo ime i prezime branitelja, ime jednog roditelja i vrijeme provedeno u Oružanim snagama i koristi li eventualno neko od prava, odnosno je li ratni vojni invalid, je li član obitelji poginulog ili dobitnik nekog ratnog priznanja, odnosno da se navede i pravna osnova po kojoj prima neka sredstva iz proračuna. Registar će biti uvezan i sa županijama da se vidi i što korisnici primaju i iz županijskih proračuna'', pojasnio je Bukvarević.

Ministar navodi da je zamišljeno da, kao u Hrvatskoj, svatko može preko Interneta u pretraživač upisati nečije ime i prezime i pronaći navedene podatke o toj osobi.