Svakom radniku koji dobije dijete isplaćivat će po 10.000 kuna neto. Odluka je to Nijemca Alexandera Gantenbrinka, vlasnika tvrtke Furnir iz Otoka koja zapošljava 130 radnika. Prva isplata za dijete trebala bi biti realizirana početkom ljeta.

– Želim i na taj način pomoći demografsku obnovu sredine u kojoj poslujem, ali i omogućiti svojim radnicima da budu zadovoljni. Imamo od prije i odluku prema kojoj radnicima koji su imali smrtni slučaj isplaćujemo po 2500 kuna pomoći. Želimo i na taj način pomoći svojim radnicima u tako teškim trenucima – rekao je Gantenbrink koji je prije dvije godine postao vlasnik tvrtke Furnir gdje je do tada bio jedan od suvlasnika.

Uz to djelatnicima, ali i ljudima u potrebi, crkvi i Caritasu, pomaže i drvom za ogrjev, ali i na druge načine. Pomaže i školu i udruge. Najveći dio tih aktivnosti obavlja u tišini jer, kako kaže, ne voli se previše isticati. Gantenbrink pet dana tjedno provodi u Otoku dok je vikendom u Njemačkoj.

Poslodavac za poželjeti

S ovakvim vlasnikom prezadovoljni su i sami radnici koji kažu kako su im plaće redovite i da se one u proizvodnji kreću od 600 do tisuću eura.

– Alex je vlasnik za poželjeti i uz to prije svega veliki čovjek s kojim uvijek možeš popričati, zatražiti pomoć, šaliti se… Više puta tijekom ljeta izvadi novac iz novčanika kako bi svim radnicima kupio sladoled. Svaki od nas po odlasku kući dobije po sladoled. Otkako je preuzeo tvrtke, udvostručio nam je plaće, a i uvjeti rada su osjetno poboljšani. Ova nova odluka o donaciji za novorođenu djecu samo je pokazatelj kako radi i razmišlja. Napravio je ono što je mogla napraviti i država, a nije – kaže nam Mario Mileticki, jedan od radnika.

Dodaje i kako je njemački vlasnik znao ići po školama i djeci govoriti da upišu drvoprerađivačku školu i da će dobiti posao kod njega. Inače, Alexander Gantenbrink u Hrvatskoj ima devet tvrtki s ukupno 285 zaposlenih. Nedavno je pokrenuo i proizvodnju bačvi.

vecernji.hr