Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u suradnji s entitetskim zavodima za statistiku, u 2015. provodi četvrtu Anketu o potrošnji domaćinstava u BiH.

U prvom polugodištu ove godine uspješno je anketirano oko 3.500 domaćinstava, od ukupno planiranih 7.500 koji čine reprezentativni uzorak. Rad na terenu bit će završen u siječnju 2016. prikupljanjem podataka za prosinac 2015.

Svrha Ankete o potrošnji domaćinstava je dobivanje podataka o veličini i strukturi potrošnje domaćinstava u BiH, osnovnim demografskim i socio-ekonomskim karakteristikama njihovih članova, uvjetima stanovanja, izvorima i visini prihoda, investicijama, socijalnoj uključenosti, zdravlju i slično.

Radi dobivanja kompletne slike, anketom će biti prikupljeni podaci o izdacima za hranu i piće, stanovanje, namještaj, odjeću i obuću, zdravstvo, prijevoz, komunikacije, rekreaciju, kulturu i obrazovanje, o drugim proizvodima i uslugama, kao i informacije o članovima domaćinstva (veza s nosiocem domaćinstva, starosna dob, bračni status, obrazovanje, status aktivnosti, područje djelatnosti), kao i podaci o karakteristikama stanovanja.

Navedeni rezultati će služiti kao podloga za kvalitetno kreiranje i provođenje socio-ekonomskih politika na svim nivoima društvenog organiziranja.

Osim toga, rezultati Ankete bit će korišteni i u stručne, statističke svrhe kao što su izračunavanje indeksa potrošačkih cijena kao mjere inflacije u državi, izračunavanje bruto domaćeg proizvoda prema rashodnoj metodi i za akademske svrhe.

Ankete o potrošnji u domaćinstvima provode se svake četiri godine, u skladu s međunarodnim standardima i metodološkim preporukama EUROSTAT-a što omogućava međunarodnu usporedivost podataka.

Anketa o potrošnji domaćinstava, prvi put u Bosni i Hercegovini, provedena je 2004., zatim 2007. i zadnja 2011.

Podaci dobiveni Anketom predstavljaju se u agregiranom obliku, čime je u skladu s odredbama Zakona o statistici BiH u potpunosti osigurana tajnost ličnih podataka o domaćinstvima i osobama.

Po podacima iz posljednje provedene Ankete o potrošnji domaćinstava u BiH, u 2011. domaćinstva su za potrebe finalne potrošnje mjesečno u prosjeku trošila 1.569,33 KM.

Najveće učešće u prosječnoj mjesečnoj potrošnji domaćinstava imali su hrana i pića (32,6 posto) i stanovanje, električna energija, plin i ostali energenti (24 posto).

Na stanovanje je izdvajano 15,1 posto ukupne potrošnje, dok je za potrošnju vode, energije, plina i drugih režijskih izdataka izdvajalo 8,9 posto.

Veliki dio izdataka odnosio se i na prijevoz (11 posto) koji obuhvaća kupovinu i upotrebu prijevoznih sredstava, te izdatke za usluge prijevoza putnika.

Od ukupnog broja stanovnika u Bosni i Hercegovini bilo je 17,9 posto onih koji žive u relativnom siromaštvu, a svako šesto domaćinstvo u državi bilo je siromašno.

Prag relativnog siromaštva iznosio je 416,40 KM mjesečno po ekvivalentnoj odrasloj osobi, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.