Sunčev sustav ima još najmanje dvije planete koje čekaju da budu otkrivene, a nalaze se iza Plutonove orbite, tvrde španjolski i britanski astronomi.

Službeni popis planeta Sunčevog sustava, u kojoj spada i Zemlja, a najudaljenija je plinski gigant Neptune, sadrži osam ovih svemirskih tijela.

Iza Neptuna je Pluton kog je 2006. godine Međunarodna astronomska unija "degradirala" u red patuljastih planeta, premda ga mnogi još uvijek smatraju najudaljenijom planetom od Sunca, piše Tanjug.

U studiji objavljenoj u britanskom časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, istraživači navode da se iza Plutona nalaze još najmanje dvije planete.

Svoje tvrdnje zasnivaju na neobičnom orbitalnom ponašanju dalekih svemirskih stijena, tzv. ekstremnih transneptunskih objekata ili ETNO.

U teoriji, ETNO bi trebali biti rasuti u pojasu od oko 150 astronomskih jedinica od Sunca. Jedna astronomska jedinica je mjerna jedinica za daljinu, približno jednaka udaljenosti Zemlje od Sunca, 150 milijuna kilometara.

ETNO bi trebali biti više ili manje na istoj orbitalnoj ravni kao i planete Sunčevog sustava, ali su promatranja oko dvanaestak ETNO-a dala sasvim drugračiju sliku, naglašava se u studiji.

Ukoliko je to točno, ETNO su rasuti po daleko većem prostoru, između 150 i 525 astronomskih jedinica, uz obritalnu inklinaciju od oko 20 stupnjeva.

Kao objašnjenje ove anomalije, autori studije pretpostavljaju da se u susjedstvu nalaze neka velika tijela, najvjerojatnije planete, čija gravitacijsk sila utječe na mnogo manje ETNO-e.

"Ovaj veliki broj objekata s neočekivanim orbitalnim parametrima navodi na zaključak da postoje neke nevidljive sile koje utječu na raspored ETNO-a", rekao je Carlos de la Fuente Marcos sa sveučilišta Complutense u Madridu.

"Još uvijek ne znamo njihov točan broj jer raspolažemo ograničenim podacima, ali naši proračuni ukazuju da na graničnom prostoru Sunčevog sustava postoje barem još dvije planete, a vjerojatno i više njih", izjavio je španjolski znanstvenik.

"Ukoliko ovo bude potvrđeno, naši rezultati mogli bi biti zaista revolucionarni za astronomiju", zaključio je de la Gfuente za agenciju Sinc.

Zasad ne postoji nikakav izravan dokaz koji bi potkrijepio ove tvrdnje.

Model koji je razvio Marcosov tim zajedno s astrofizičarima sa sveučilišta u Cambridgeu, zasniva se na promjenama uočenim u orbiti komete 96P/Maćholz 1 u trenutku kada je preletela u blizini Neptuna, najveće planete u Sunčevom sustavu.

Na osnovu ovog modela, kretanje ETNO-a je bilo u skladu s jednom planetom udaljenom oko 200 astronomskih jedinica i drugom udaljenom 250 astronomskih jedinica, naveli su istraživači.

Prošle godine, teleskop ALMA, smješten u pustinji Atacama, u Čileu, otkrio je da se planete u drugim Sunčevim sustavima mogu formirati na tisuće astronomskih jedinica od svog sunca.

Neptun kruži na prosječnoj udaljenosti od oko 30 astronomskih jedinica, a Pluton, koji ima izuzetno ekcentričnu orbitu, na 40 astronomskih jedinica od Sunca.

bljesak.info