Mi u Europskom parlamentu želimo da rezolucije o BiH više ne govore o neučinkovitosti i zaostajanju u odnosu na susjedne zemlje, nego želimo konačno govoriti o napretku BiH. Da bi se to dogodilo, neophodno je promijeniti ono što je uzrok tomu i što koči europski put BiH, a svi smo složni pa i politički lideri u BiH kako je EU prioritet, zato smo im u Europskom parlamentu odlučili pomoći u tome, izjavila je za Hrvatski Medijski Servis Dubravka Šuica, potpredsjednica izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom, komentirajući motive ulaganja amandmana na izviještaj o napretku BiH, o kojem je prošklog tjedna raspravljao EP.

Podsjetimo, hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu zatražili su da se u izviještaj o napretku BiH ugrade amandmani o nužnosti poštivanja ravnopravnosti naroda i slijeđenje načela federalizma,  kako bi se osigurao put Bosne i Hercegovine u EU, što je sadržano i u rezoluciji Europskog parlamenta usvojenoj u veljači prošle godine.

Amandmane hrvatskih eurozastupnika na Izvještaj o napretku BiH, u kojem se traži ravnopravnost naroda i federalizacija BiH Glavni odbor Stranke demokratske akcije na sjednici održanoj u subotu u Sarajevu ocijenio je, međutim, kao antidejtonsku aktivnost.

-Glavni odbor SDA pozdravlja napore Republike Hrvatske koji imaju za cilj pružiti pomoć BiH na njenom europskom i NATO putu. Međutim, za SDA nije prihvatljivo da zastupnici Hrvatske u Europskom parlamentu promoviraju interese samo jednog naroda u BiH kao što je učinjeno prilikom usvajanja rezolucije prošle godine, te kao što se pokušava učiniti ovih dana amandmanima na Izvještaj o napretku BiH. Pozivamo Europski parlament da ne prihvati ovakvu separatnu antidejtonsku aktivnost bilo koga prema BiH, navedeno je u priopćenju GO SDA, vodeće bošnjačke stranke u BiH.

Podsjetimo ranije su i druge stranke iz Sarajeva SDP BiH i DF osudile i odbacile zahtijeve za jednakopravnošću Hrvata, kroz preuređenje BiH u "simetričnu federalizaciju u odnosu na tri konstitutivna naroda"

U izjavi za Hrvatski Medijski Servis potpredsjednica izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom Dubravka Šuica podsjeća kako su i lideri SDA, SDP-a i DF-a nedavno, za vrijeme posjeta visoke predstavnice Mogherini Sarajevu, potpisali Izjavu da snažno podupiru europsku BiH, a to znači i poštivanje Ustava koji nalaže ravnopravnost svih konstitutivnih naroda u BiH – Bošnjaka, Srba i Hrvata.

-Ako to nije europska vrijednost, onda je ozbiljno pitanje za kakvu se to oni BiH zalažu. Stoga je važno slijediti načela federalizma i decentralizacije kako bi BiH postala funkcionalna država, naglasila je Šuica u izjavi Hrvatskom Medijskom Servisu.

Istaknula je kako je sa stajališta europskih vrijednosti nedopustivo osporavanje prava Hrvatima, koje u EU uživaju i nacionalne manjine.

-Ovdje u Europskom parlamentu teško je objasniti da Hrvati kako konstitutivan narod u BiH nemaju RTV kanal na svome jeziku, dok u EU i manjine imaju pravo njegovati svoju tradiciju, vjeru i običaje na vlastitom jeziku. Stoga će EU i dalje inzistirati na provedbi reformi s ciljem pokretanja gospodarstva i osiguranja efikasnog pravosuđa, kao što su između ostaloga najavili, visoka predstavnica i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini te povjerenik Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn", izjavila je Šuica Hrvatskom Medijskom Servisu.