Da šuga (scabies) još nije iskorijenjena govori podatak da je u RS pet osoba zaraženih ovim nesnosnim svrabom zabilježeno u prosincu, a od početka godine bilo ih je 209. Situacija je mnogo alarmantnija u FBiH, u kojoj je za prvih 11 mjeseci od ove bolesti oboljelo čak četiri puta više osoba nego u RS, pa je ukupno u svim županijama u prvih 11 mjeseci evidentirano 819 oboljelih, pišu Nezavisne novine.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, samo u studenom bio je 131 slučaj oboljelih od šuge, od čega najviše u Kantonu Sarajevo - i to njih 41.

Radovan Bratić, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, istiže da se svrab, šuga (scabies) dovodi u vezu s lošim socijalno-ekonomskim uvjetima življenja i niskom razinmom zdravstvene prosvijećenosti stanovništva.

Upravo zbog toga šuga se javlja kod siromašnih i zapuštenih osoba, a širi se brzo i to kontaktom sa zaražene osobe na drugu osobu.

"Šuga se efikasno liječi. Međutim, neblagovremeno i nepravilno liječenje može dovesti do sekundarne, odnosno naknadne infekcije s određenim posljedicama", rekao je Bratić.

Dodao je da je zbog toga potrebno poduzeti mjere u smislu povećanja općeg životnog standarda, te mjere zdravstvene službe. Te mjere su, kako ističe, zdravstveni odgoj i pojačavanje opće i osobne higijene.

Pored toga potreban je pojačan inspekcijski nadzor u školama, vrtićima, đačkim i studentskim domovima, zatim staračkim domovima, bolnicama i drugim kolektivnim centrima, kao i u domaćinstvima.

Liječnici upozoravaju da se šuga prepoznaje po crvenilu, svrabu i perutanju kože, a najviše i najbrže se širi u kolektivu, naročito među djecom u školama i vrtićima jer su oni najugroženiji zbog slabijeg imuniteta.

Svrab se uglavnom javlja između prstiju, na zglobovima, dlanovima, laktovima, tabanima, stomaku, grudima i posebno je izražen noću.

Zbog svega je najvažnija mjera osobna higijena, pošto se bolest brzo prenosi dodirom, poljupcem, te korištenjem čaše, ručnika ili odjeće zaražene osobe, a prenosi se i seksualnim putem. Potrebno je što češće prozračivati prostorije, mijenjati posteljinu te rublje prati na visokoj temperaturi, navode Nezavisne novine.

Šuga je zarazna infekcija kože uzrokovana parazitom koji se zove šugarac (Sarcoptes scabiei), koji se jedva vidi golim okom. Šugarac živi u koži domaćina, uzrokujući intenzivni alergijski svrab, naročito noću, jer ovaj parazit voli toplinu i tada se brže razvija. Ženka buši hodnike u površinskim slojevima kože, u koje polaže jajašca. Mlade grinje pužu po koži i razvijaju se, a po izlasku odraslih parazita na površinu mužjaci ugibaju, a ženke polažu nova jajašca.