Na jučerašnjoj, 62., sjednici Vlada Hercegovačko – neretvanske županije razmotrila je najznačajnija financijska dokumenta: Nacrt Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ za 2017. godinu i Nacrt Proračuna HNŽ za 2018. godinu, te Odluku o usvajanju Dokumenta okvirnog  Proračuna HNŽ za razdoblje 2018.-2020. godina.  

Rasprava o tim financijskim dokumentima potvrdila je ispravnost odluke Vlade i pokazala  kako se  dosljednom provedbom mjera štednje i racionalnim upravljanjem javnim prihodima mogu stvoriti preduvjeti za potpuno drugačije planiranje županijskog Proračuna. Naime, kroz spomenute mjere prvi put je ostvaren značajan višak sredstava – suficit  u Proračunu Hercegovačko – neretvanske županije, tako da su se u raspravi o  Izmjenama  i dopunama  Proračuna za ovu godinu utvrđivali način i modaliteti rasporeda viška sredstava u Proračunu za 2017. godinu. Kada je u pitanju Nacrt Proračuna za 2018. godinu naznačeno je kako će temelj za njegovu izradu biti plan i izvršenje Proračuna za 2017. godinu, o čemu je, također, provedena sadržajna i konstruktivna rasprava, priopćeno je.

Pozitivni financijski pokazatelji za 2017. godinu  temelj su i za  izradu Nacrta Proračuna za 2018. godinu, o čemu je također govoreno. Tijekom rasprave usuglašen je Zaključak o tomu da Proračun za 2018. godinu treba sadržavati snažniju razvojnu dimenziju,  te da se više sredstava planira za potporu visokoškolskim ustanovama i institucijama kulture. Vlada je, nakon rasprave, usvojila Zaključak o tomu da ministarstva i druga tijela županijske uprave, zajedno s Ministarstvom financija, priprave konačni prijedlog Nacrta  Izmjena i dopuna Proračuna za 2017. godinu i Nacrta Proračuna za 2018. godinu, kako bi oni bili usvojeni na sljedećoj sjednici.

Kroz Dokument okvirnog Proračuna za razdoblje 2018.-2020. godina, o kojem je jučer također raspravljano i koji je usuglašen, potvrđena je opredijeljenost Vlade da, nakon što je uspješno stabilizirala javne financije, napore usmjeri ka značajnijem poticanju gospodarstva i stvaranju nove vrijednosti.  Uz to, Vlada je usvojila i Zaključak o tomu kako nastavlja sudjelovanje u projektu ''Energetska učinkovitost u BiH'', a  s tim ciljem utvrđena je i lista objekata javnih ustanova za koje je izrađen detaljan energetski pregled s procijenjenom ukupnom investicijom, te dana ovlast  predsjedniku Vlade da potpiše Sporazum  o razumijevanju, kojim će biti regulirani odnosi s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja i drugim čimbenicima koji sudjeluju u implementiranju ovog projekta. Vlada je donijela i niz odluka u vezi s tzv. tekućim poslovanjem.