Znanstvenici sveučilišta Cambridge uspjeli su po prvi put u povijesti stvoriti "anatomski točan" embrij miša, prenose mediji.

Iako naglašavaju da se embrij nikako ne bi mogao razviti u pravu životinju, jedan od znanstvenika tvrdi da će to u budućnosti "bez sumnje biti moguće".

Embrij je nastao kombiniranjem dviju različitih vrsta matičnih stanica koje se mogu pretvoriti u bilo kakvo tkivo potrebno za razvoj životinje, od mozga do stanica kože. Jedan tip stanica formira fetus, a drugi se razvija u posteljicu, opisano je u časopisu Science.

Istom tehnikom mogao bi se stvoriti i ljudski embrij, što bi moglo pomoći znanstvenicima da otkriju razloge zbog kojih se neki embriji ne razviju u potpunosti u maternici.

Istražiteljica Sarah Harrison rekla je kako "definitivno treba istražiti mogućnost" korištenja ljudskih stanica kako bi se stvorila slična struktura.

"To bi bio samo model, ne prava stvar... ali moglo bi biti nešto što će nam pomoći shvatiti razloge prekida trudnoće" rekla je.

"Ovo otkriće omogućuje nam da istražujemo ključnu fazu ljudskog razvoja bez potrebe za proučavanjem prirodnih embrija. Znanje o tome kako se točno razvoj odvija pomoći će nam u razumijevanju razloga zbog kojih često dođe do greške ili zastoja u razvoju" zaključila je voditeljica istraživanja Magdalena Zernicka-Goetz.