Niz podrhtavanja tla i odrona u blizini sjevernokorejske pokusne nuklearne baze vjerojatno znači da je šesta i najveća nuklearna eksplozija destabilizirala regiju Punggye-ri gdje se provode nuklearni pokusi te da se ta lokacija neće moći još dugo koristiti u tu svrhu, izjavili su stručnjaci.
 
Manji potres zabilježen je u petak rano ujutro nedaleko od lokacije za nuklearna testiranja, priopćila je Južna Koreja, ali za razliku od potresa povezanih s nuklearnim pokusima, izgleda da ovaj nije izazvao čovjek. To podrhtavanje zadnje je u nizu od barem tri potresa otkako je Pjongjang proveo nuklearni pokus 3. rujna, koji je prouzročio pomicanje tla jakosti 6,6.
 
Potres u petak bio je jakosti 2,7 na dubini od 3 kilometara u sjevernoj pokrajini Hamyong, priopćila je Korejska meteorološka uprava u Seulu. Američki geološki zavod (USGS) objavio je da je zabilježen potres jakosti 2,9 na dubini od pet kilometara.
 
Eksplozija 3. rujna uzrokovala urušavanje tunela, raste rizik od radioaktivnog onečišćenja
 
Zbog niza potresa stručnjaci i promatrači vjeruju da je zadnji pokus, za koji Sjeverna Koreja kaže da je testirala hidrogensku bombu, možda oštetio planinsku lokaciju na sjeverozapadu zemlje, gdje je provedeno svih šest sjevernokorejskih nuklearnih pokusa.
 
"Eksplozija tijekom pokusa 3. rujna imala je takvu snagu da su se postojeći tuneli unutar podzemne lokacije za testiranja možda urušili", izjavio je Kim So-gu, glavni istraživač na Korejskom seizmološkom institutu.
 
"Mislim da je regija Punggye-ri sada prilično uništena. Ako se provede još jedan pokus na tom području, postoji rizik od radioaktivnog onečišćenja".
 
Šesti nuklearni test toliko snažan da je "možda izazvao deformaciju Zemljine kore"
 
Prema "38 North", projektu sa sjedištem u Washingtonu koji nadgleda Sjevernu Koreju, satelitske snimke pokazale su niz odrona na testnoj lokaciji nakon šestog pokusa i oni su brojniji i rašireniji u usporedbi s prijašnjim pokusima.

Eksplozija u šestom pokusu bila je toliko jaka da su je osjetili stanovnici kineskog pograničnog grada Yanjia, 200 kilometara sjeverno od sjevernokorejske pokusne nuklearne baze.
 
"Punggye-ri je postao sjevernokorejska lokacija za nuklearna testiranja jer se smatralo da je to područje stabilno i tamo su u prošlosti podrhtavanja tla bila rijetka", rekao je Hong Tae-kyung, profesor sa Sveučilišta Yonsei u Seulu. "Nedavni mali potresi pokazuju da je pokus možda izazvao deformaciju Zemljine kore".
 
Pripremanje novih tunela
 
Južnokorejska obavještajna agencija nedavno je priopćila da je moguće da Sjeverna Koreja priprema još dva tunela nakon zadnjeg pokusa, izjavili su zastupnici vladajuće Demokratske stranke koji su brifirani o tom pitanju.
 
Tunel korišten za prvi nuklearni pokus nakon njega je zatvoren, dok je drugi tunel korišten za ostalih pet, priopćila je prošli mjesec Nacionalna obavještajna služba. Taj drugi tunel možda se urušio nakon šestog pokusa, rekli su obavještajni dužnosnici.
 
Opasnost od erupcije aktivnog vulkana u blizini područja testiranja
 
Sjeverna Koreja dala je naznake da bi njezin idući test mogao biti nadzemni. Ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho kazao je prošli mjesec da bi Pjongjang mogao testirati "hidrogensku bombu razmjera bez presedana" nad Tihim oceanom kao odgovor na prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa da će "potpuno uništiti" Sjevernu Koreju.
 
Druga stvar zbog koje bi Pjongjang mogao prestati koristiti Punggye-ri za nuklearne pokuse je blizina aktivnog vulkana Mt. Paektu, kazao je Hong.  
 
Planina visoka 2774 metara posljednji je put eruptirala 1903. Otkako je Sjeverna Koreja počela testirati svoje nuklearne sposobnosti, stručnjaci raspravljaju o tome mogu li eksplozije na području Punggye-ria izazvati erupciju vulkana.