U posljednje vrijeme korisnici Androida našli su se na meti cijele palete malwareom i ransomwareom zaraženih aplikacija. Iako se Google trudi osigurati da su aplikacije koje korisnici preuzimaju iz trgovine Google Play sigurne, još uvijek se potkradaju greške.

Zato se postavlja logično pitanje – što napraviti ako ste ne znajući preuzeli i instalirali takvu aplikaciju na svoj pametni telefon?

Najjednostavniji način da prepoznate je li vam telefon zaražen jest da obratite pozornost na njegovo ponašanje. Ako se odjednom drastično usporio, koristi abnormalne količine podataka ili pokazuje korumpirane podatke, vjerojatno vam je pametni telefon "bolestan", piše Zimo.co.

Kako se riješiti malwarea?

Ako se još uvijek možete koristiti pametnim telefonom, prvi bi korak bio da deinstalirate zaraženu aplikaciju. Naravno, ako znate o kojoj je riječ. Ako niste sigurni, radije uklonite posljednjih nekoliko aplikacija koje ste instalirali, a koje su vam nudile nove igrice, novac, pornografiju ili šifre za varanje u igricama.

Potom ugasite pametni telefon. Da, ugasite ga potpuno. Na taj način nećete samo spriječiti daljnje širenje malwarea po vašem uređaju, već ćete si dati vremena za razmišljanje i pronalaženje najboljeg rješenja.

Proguglajte svoj problem. Na internetu ima toliko aplikacija i toliko inačica malwarea da je veoma teško otkriti koja se smjestila na vašem pametnom telefonu. Krenite od imena aplikacija koje ste posljednje instalirali i simptoma koje ste primijetili.Uspijete li identificirati što se dogodilo i s kojom "beštijom" imate problem, možete se baciti na rješavanje tog problema. No, ako ne uspijete, morat ćete posegnuti za nekom aplikacijom koja će detektirati i identificirati malware. Ali o tome malo kasnije.

Uključite uređaj u "Safe mode". Sad kad znate s čim imate posla, možete krenuti u istrebljivanje. Uključite svoj pametni telefon i kad se sustav u potpunosti digne, pritisnite nekoliko sekundi dugme za paljenje/gašenje. Pojavit će vam se meni s nekoliko opcija (najčešće "Gašenje", "Zrakoplovni način rada" i "Safe mode" ili "Ograničeni način rada"). Odaberite "Safe mode" i pričekajte da se učita. Ako nemate tu opciju, radije prepustite svoj uređaj stručnjacima u servisu kako ne biste napravili više štete nego koristi.

Sad kad ste u "Safe modeu", vaš pametni telefon radi ograničeno. Što je dobro jer u tom slučaju malware baš i ne može napraviti neku štetu. U Postavkama pronađite opciju "Aplikacije" i aplikaciju koja vam radi probleme. Pokušajte ju deinstalirati ili prisilno zatvoriti. Ako ne možete obrisati aplikaciju, možda ćete morati posjetiti dio u "Postavkama" koji se odnosi na "Sigurnost" i tamo pronaći "Administratore uređaja" kako biste preuzeli kontrolu nad svim dijelovima uređaja. Nakon toga, brisanje aplikacija (ne samo malwarea) ne bi trebalo biti problem. Oprez prilikom brisanja da vam se ne dogodi da nehotice obrišete neku aplikaciju koja vam zaista treba, piše Zimo.co.

Kad ste se riješili sumnjive aplikacije, vrijeme je da se oboružate zaštitom. Preuzmite iz Google Playa neku od aplikacija za zaštitu vašeg pametnog telefona. Većina velikih tvrtki koje se bave računalnom sigurnošću ima i neku inačicu svog zaštitnog programa za pametne telefone. Odaberite onu koja vam najbolje odgovara ili koja odgovara zaštitnom programu koji koristite na svom računalu i instalirajte ju na svoj pametni telefon.

Nemojte zaboraviti pokrenuti zaštitnu aplikaciju i provjeriti da vam nije promaknuo neki malware ili virus. I naravno, redovito ažurirajte aplikacije koje imate na pametnom telefonu, kao i operativni sustav, te budite oprezni s aplikacijama koje instalirate.