Ruski milijarderi većinu svog kapitala ulažu u privatne firme, posebno u oblasti proizvodnje hrane, te farmaceutsku i automobilsku industriju, navode financijski portali.

Ovog ljeta je objavljena informacija da je sedmi najbogatiji Rus Mihail Fridman sklopio ugovor za kupovinu najvećeg europskog lanca zdrave hrane - britanske firme Holland & Barrett, koja posjeduje više od 1.150 prodavaonica u 11 zemalja svijeta.

Kako se navodi, Fridmana je ova transakcija koštala 1,9 milijardi eura. Neki superbogati biznismeni ulažu i u Rusiju. Aleksej Mordašov, koji je među najbogatijim Rusima, ulaže šest milijardi rubalja (86 milijuna eura) u odmaralište u Altajskom kraju.

Ipak, ulaganje u nekretnine u inozemstvu vrlo je često među ruskim milijarderima.

Španjolska je posebno atraktivna, jer ulaganje od 500.000 eura omogućava dobivanje dozvole za boravak, prenosi Srna.

Deutche Welle i Ruska riječ svojevremeno su prenijeli da broj ruskih investitora u Španjolske raste za pet do deset posto godišnje.

I druge europske zemlje privlačne su ruskim bogatašima. Oni kupuju čak i povijesne zgrade u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Austriji.

Tako je neimenovani ruski milijarder obnovio vilu koja je nekada pripadala ruskoj balerini Matildi Kšesinskoj na francuskoj rivijeri.

Milijarder, koji je već imao imanje na tom području, prodaje tu vilu za 26,7 milijuna eura.