Na policama trgovina mnogi proizvodi privlače svojim lijepo upakiranim ambalažama, a ono što se nalazi unutar njih daleko je od onoga što se deklarira - prepuni su aditiva, bojila, šećera, soli i raznih zamjenskih tvari. Mesne prerađevine imaju najmanje mesa, a mnogo više svega ostaloga - otpada koji nastaje prilikom prerade - kože, masnoće, grkljana, tetiva, iznutrica, soje, glutena i kemijskih dodataka za okus, boju i miris, prenosi Večernji list BiH. 

Na prvom mjestu su hrenovke, salame i paštete. Kada govorimo o tuni, riječ je o usitnjenim komadima tunjevine u biljnom ulju niže cijene (uglavnom otpad tunjevine konzervirane u uljima najlošije kvalitete i pakirane u konzerve loše kvalitete). Kontrolom je utvrđeno kako konzerve oslobađaju teške metale u sadržaj konzerve. Sve je više proizvoda koji se deklariraju kao čokolada. U suštini oni sadrže nizak postotak kakaa i gotovo su potpuno bez pravog kakaova maslaca.

Uglavnom se stavlja palmina masnoća. Sve su više u prodaji "čokolade" s raznim punjenjima koja su uglavnom od kukuruznog sirupa s dodatkom masnoće, umjetnih boja i okusa. Tu spadaju i kakao-namazi koji su i lošiji od čokolade. Slane grickalice napravljene su od krumpira i brašna s dosta masnoće i soli te dodatkom različitih aroma, boja i okusa, a mirišu na roštilj, slaninu, sir... Tu se ubrajaju čips, bruskete različitog tipa i mnogi drugi flipsevi. Slatke grickalice napravljene su od brašna, masnoće loše kvalitete i kukuruznog sirupa, jeftine zamjene za šećer - keks, napolitanke, kao i razne vrste keksa s krem-punjenjem.

U voćnim sokovima mali je postotak voća, a puno je šećera, umjetnih boja i aroma. Voćni jogurti imaju mali postotak voća, a dosta šećera, ugljikohidrata i želatina. Kod sireva nije dovoljno jasno naglašeno jesu li napravljeni od mlijeka ili biljnih proizvoda. Ne možete naći grickalice, bilo slatke ili slane, a da nemaju u sastavu margarin koji je pak pun transmasnih kiselina. Mljevena kava napravljena je od kave loše kvalitete u koju se često dodaju pečene i mljevene žitarice te razne arome. Kako prenosi Indikator.ba, Udruga potrošača Slovenije provela je za topljene sireve u listovima raznih proizvođača i trgovačkih robnih marki komparativnu analizu te je utvrđeno kako se polovina takvog topljenoga sira u listićima sastoji od sira, dok ostatak čine drugi mliječni sastojci i aditivi. Svi obrađeni sirevi sadrže emulgirane soli, posebno E 339, E 341, E 450 i E 452, tj. fosfornu kiselinu, fosfate, i di-, tri- te polifosfate, zatim E 331, natrijeve citrate, naveli su istraživači.

Neki, umjesto maslaca, sadrže palminu mast, a ukupna ocjena nutritivnog profila topljenih sireva u listićima je nezadovoljavajuća jer sadrže masnoće, zasićene masti i puno soli. Iz Udruge potrošača Slovenije savjetuje da, umjesto sira, u topli sendvič stavite polutvrdi sir koji je kvalitetniji.