Zahvaljujući ubrzanom protoku informacija, sa sigurnošću možemo reći da su posljednja tri desetljeća čovječanstvu donijele nevjerojatne inovacije. Naravno, mnogi od nas će reći da se u 2016. godini ništa specijalno nije otkrilo, međutim, to nije tako.

Naime, svakodnevno se otkrivaju nove stvari ali smo 'bombardirani’ raznim informacijama, tako da stvari koje su uistinu bitne za čovječanstvo padaju u drugi plan, piše Federalna.ba

Prosječni korisnik interneta će blagodati razmjene informacija prije koristiti za chat i razonodu nego za edukaciju.

Memorijska pločica koja ne trune

Od davnina se znanje pokušavalo čuvati na najboljim mjestima. Čak i danas svaka država na svijetu posjeduje arhivu koja je dobro čuvana, te koja sadrži bitne informacije iz povijesti te države.

Zahvaljujući znanstvenicima iz Southamptona, kreirana je memorijska kartica čiji životni vijek na sobnoj temperaturi može iznositi 13.8 milijardi godina. Posjeduje memoriju od 360 TB, te može izdržati temperaturu i do 1000 Celzijevih stupnjeva.

Kibernetski implantati

Pomoću implantata u njegovom mozgu, čovjek koji je bolovao od kvadriplegije napokon je mogao ponovo pomjerati svoje prste. Zahvaljujući znanstvenicima sa sveučilišta u Ohiu napravljen je uređaj koji, nakon usađivanja, šalje signale približnom terminalu, a onda se signal proslijeđuje uređaju na ruci pacijenta. Pomoću toga stimuliraju se specifični mišići koji prouzrokuju kretanje prstiju. Pacijent je zahvaljujući ovom izumu mogao igrati Guitar Hero što dokazuje preciznost i brzinu njegovih pokreta.

Zemlja posjeduje dva Mjeseca

NASA-ini znanstvenici su otkrili asteroid koji stabilno prati Zemlju unutar njene putanje. Postoji mnogo objekata koji prate našu planetu poput satelita i smeća, ali samo jedan Mjesec je vidljiv. Sada je NASA potvrdila postojanje 2016 HO3 ili tzv. drugog Mjeseca.

Dimenzije ovog prirodnog satelita su veoma male (40-100 metara).

Otkriveno 97 novih dijelova mozga

U srpnju 2016. znanstvenici su uspjeli prikazati proširenu mapu ljudskog mozga koja sadrži 97 nepoznatih regija. Većina otkrivenih dijelova služi kognitivnim funkcijama. Ovo otkriće će doprinjeti brzom i preciznom dijagnosticiranju autizma, ovisnosti i dr.

Dr. Greg Farber izjavio je sljedeće: 'Znate kako su geografske mape izgledale 1500. godine, a kako 1950. Mogu reći da smo se upravo pomjerili iz 1500. godine u 1950. po pitanju shvaćanja mozga.

NASA otkrila 1284 novih egzoplaneta

Zahvaljujući teleskopu Kepler, otkriveno je 1284 planeta. Čovječanstvo dosad nije imalo priliku ovom brzinom otkrivati nove planete. Ove godine je otkriveno više planeta nego u cijeloj ljudskoj povijesti zajedno.

Nova vrsta solarne ploče

Znanstvenici iz Qingdaoa (Kina) uspjeli su napraviti prototip stanice koja ne samo da skuplja energiju iz svjetloti nego i iz kapi kiše.

Obložili su solarnu ploču tankim slojem grafena što je omogućilo kreiranje energije i onda kad vrijeme baš i nije pogodno za to. Ovo je otvorilo nove mogućnosti korištenja energije, jer tržišta koja nisu bila pogodna za to sada dobijaju novu šansu.

Prva uspješna reanimacija mozga sisara

Znanstvenici su uspjeli oživiti mozak koji je bio zamrznut u krioniku (temperatura od -196 stepeni). Svi dijelovi mozga (u ovom slučaju mozga zeca) bili su u idealnom stanju. Ovo je otvorilo mogućnosti da jednoga dana čovjekov mozak možemo vratiti u život.

Rukavica u borbi protiv Parkinsonove bolesti

Osobe koje su oboljele od Parkinsonove bolesti diljem svijeta uskoro bi mogle dobiti rukavicu koja bi im pomogla u borbi protiv ove opake bolesti.

Inovator Faii Ong u razgovoru sa svojim pacijentima pokušavao je pronaći rješenje kako bi im mogao olakšati život.

Naime, tzv. Gyroglove koristi žiroskop kako bi stabilizirala nekontrolirano podrhćavanje ruke oboljele osobe.

Umjetna inteligencija savladala čovjeka u strateškoj igri

Majstor japanske drevne igre Go ostao je u šoku nakon što je izgubio od robota kojeg pokreće umjetna inteligencija. Izgubio je rezultatom 4-1, a pobjeda je privukla pozornost javnosti.

Naime, umjetna inteligencija u posljednje vrijeme je dala neke bizarne odgovore kao što su: ‘Držao bih ljude u zoo vrtu za ljude’. Ova vrsta inteligencije u posljednje vrijeme se razvija na skoro svim segmentima. Uči što je dobro, a što pogrešno, stvara empatiju, a hardverski se skoro pa i ne razlikuje od samih ljudi.

Dijete koje ima tri roditelja

Beba stara pet mjeseci rođena je korištenjem kontroverzne tehnike koja integrira DNK od tri različite osobe. Metoda omogućuje roditeljima koji imaju rijetke genetske mutacije da dobiju zdravu bebu.

Brat Blizanac planete Zemlje

U kolovozu je otkriven planet koji je sličan našem. Nalazi se na udaljenosti od svega četiri svjetlosne godine. Proxima b kruži oko Proxima Centauri na udaljenosti od 7.3 milijuna kilometara što je manje od 5 posto udaljenosti između Zemlje i Sunca. Znanstvenici vjeruju da je upravo ovaj planet naseljiv, te je moguć i pronalazak vode na njemu.