Prve poledice i kakav-takav snijeg počeli su smetati vozačima u ovoj sezoni, a praznične gužve i nervoza dodatno uvećavaju rizik od nesreće. Iako znanstvenici nemaju rješenja za ljudski faktor, možda će uskoro biti rješenja za vanjski.

Tim istraživača istanbulskog sveučilišta Koč radi na potpuno novom načinu održavanja (i izrade) puteva, koji bi mogli u povijesti ostaviti posipanje asfalta solju.

Turski znanstvenici usavršavaju novu smjesu za asfalt, koja u sebi sadrži prirodni odleđivač kalij format i jedinjenje SBR (gumu stiren-butadien), koju pojedini proizvođači guma već koriste za izradu pneumatika.

Prvo jedinjenje služi da bi spriječilo formiranje leda, dok je uloga drugog da kao hidrofobni polimer odbija čestice vode i donekle održava površinu suhom.

Odleđivač bi tako bio sastavni dio naših puteva i asfalt bi bio u slojevima prožet solju, koja bi se oslobađala zahvaljujući trenju koje se stvara prilikom kretanja vozila.

Nova smjesa ima istu čvrstinu kao bitumen koji je sada u upotrebi, a testiranja su pokazala da je formiranje leda "značajno odloženo".

U laboratorijskim uvjetima smjesa je oslobađala odleđivač konstantno tijekom dva mjeseca testiranja, a znanstvenici vjeruju da će, kada usavrše tehnologiju, prelazak vozila preko ceste omogućiti oslobađanje odleđivača godinama, bez potrebe za "presvlačenjem" puta.

Također, vjeruje se da će ovakvi putevi biti jeftiniji za održavanje, jer su voda i niske temperature, odnosno stvaranje leda u sitnim pukotinama, glavni uzročnici pukotina i oštećenja asfalta.

Iako ovo rješenje ne znači da će naši ljubimci imati manje problema s korozijom, to je svakako mala stvar u odnosu na drastično povećanu sigurnost.