U sklopu nedavnog članka Bloomberga objavljeno je i predviđanje globalnog širenja električnih vozila za 2017. godinu. Ključne elemente analize donosimo u nastavku.

Globalna dugoročna prognoza Bloomberga za usvajanje električnih vozila (EVO) predviđa da će putnici prihvatiti električna vozila do 2040. godine. Dotad će se jasno vidjeti i utjecaj koji će elektrifikacija imati na automobilsko tržište i tržište električne energije, kao i na zamjenu fosilnih goriva i zahtjeve za ključnim materijalima.

Izvješće "EVO 2017" ažurira očekivanja budućih cijena litij-ionskih baterija te razmatra kako će iste utjecati na ekonomiju različitih dijelova vozila. U njemu se razmatraju i važni nadolazeći modeli električnih vozila te se analizira učinak dijeljenja automobila, pozivanje vozila i autonomne vožnje.

Naglašava se kako će revolucija koju donose električna vozila pogoditi automobilsko tržište jače i brže nego što je to bilo predviđeno prošle godine.

Smanjivanje cijena baterija znači da će električna vozila imati manje troškove i bit će jeftinija nego automobili s motorom s unutarnjim izgaranjem u većini zemalja u periodu između 2025. i 2029. godine.

Ključna predviđanja

U izvješću se navode tri ključna predviđanja.

Električna vozila zauzimat će veći dio prodanih novih automobila. Procjenjuje se da će dosegnuti 54 posto od ukupne prodaje novih automobila do 2040. godine, a ne 35 posto kako se do sada predviđalo.

Cijena baterija snizit će se kako bi se potaknuo rast prodaje električnih vozila. Pravi uzlet za električna vozila dogodit će se u drugoj polovici 2020-ih zbog pada cijena litij-ionskih baterija, koje bi trebale pasti za više od 70 posto do 2030. godine.

Povećat će se napuštanje korištenja nafte kao goriva. Do 2040. godine električna vozila će istiskivati osam milijuna barela transportnoga goriva na dan.