Standard & Poor's je druga rejting agencija, nakon Moody'sa, koja je srezala rejting Agrokora. S&P je snizio Agrokorov je rejting na B- i to s negativnim prognozama

'Smanjeni rejting održava naš pogleda da je Agrokorova kapitalna struktura negativno pogođena rastućim rizikom refinanciranja povezanim s nadolazećim otplatama duga u 2018. godini', objasnili su u S&P-u.

'Istodobno, grupa je i dalje visoko zadužena (prilagođeni dug čak šest puta veći od EBITDA) s nižim od procijenjenih EBITDA maržama za 2016-2017 godinu i to zbog slabe izvedbe maloprodajnog segmenta u Sloveniji. Trenutno je i pristup tržištima kapitala vrlo nesiguran', ističu u analitilčari S&P-a u obrazloženju korekcije rejtinga, prenosi SEEbiz

Upozoravaju da je u trenutnim volatilnim tržišnim okolnostima Agrokorova mogućnost da se dodatno zaduži ili da poveća kapital vrlo upitna kao i da su vrlo izazovne mogućnosti eventualnih pregovora za promjenom strukture kapitala.

Tempirana bomba za Agrokor ostaju PIK krediti. PIK (payment in kind) kredit u iznosu od 485 milijuna eura Agrokor je podigao 2014. godine radi preuzimanja Mercatora. Radi se o specifičnom financijskom instrumentu kojim se dužniku posuđuje novac na temelju imovine, a otplata se vrši na kraju ugovorenog razdoblja. Taj kredit na naplatu stiže u svibnju 2018. godine.

Agrokor je u više navrata odgađao javnu ponudu dionica, no čini se kako će uskoro morati povući neki konkretniji potez u tom smjeru.