Načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije (GVS) general Ljubiša Diković izjavio je u subotu da su protuzračnoj obrani Srbije potrebni obrambeni sustavi dometa većeg od 400 kilometara, te da se razmatra nekolikom opcija, a ne samo nabava ruskog raketnog sustava S-300, objavila je Radio-televizija Srbije(RTS).

Diković je u specijaliziranoj emisiji "Dozvolite..." RTS-a rekao kako "aktualna situacija u međunarodnim odnosima utječe na planove razvoja sposobnosti Vojske Srbije", najavljujući da će VS uz redovite zadaće, ove godine raditi na moderniziranju naoružanja.

Komentirajući medijska nagađanja o nabavi raketnih sustava S-300 i BUK, Diković je rekao da se planira nabava sustava velikog i srednjeg dometa, a razmatra se koji su sustavi najbolji i najučinkovitiji za konfiguraciju teritorija Srbije, prenosi Hina.

''Jasno smo kazali da nam je potrebna protuzračna obrana koja može voditi borbu na daljinama većim od 400 kilometara. Koji će to sustav biti - vidjet ćemo....Naravno da se razmatraju i sustavi S-300 i BUK, ali razmatramo i druge sustave'', objasnio je Diković za RTS, naglasivši kako "još nije vrijeme da se govori o konkretnom rješenju".

Beogradski mediji su tijekom studenog prošle godine objavili da će predsjednici Srbije i Bjelorusije, Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko, u ožujku ove godine potpisati ugovor o kupnji četiri baterije sustava S-300 i šest zrakopolova MIG 29.

Srbija je u 2016. dobila paket donacija naoružanja i vojne opreme iz Rusije, među ostalim i šest korištenih zrakopolova MiG-29 čija će modernizacija koštati između 180 i 230 milijuna eura.