Srbija je u petak priopćila da neće odustati od zahtjeva za izručenjem bivšeg kosovskog premijera i zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuša Haradinaja koji je u četvrtak pušten na slobodu iz ekstradikcijskog pritvora u Francuskoj, te naglasila da traži njegovo hitno izručenje.

Srbijanska ministrica pravosuđa Nela Kuburović poručila je da je Francuska bila dužna i bez tjeralice Interpola postupiti po zahtjevu Srbije za izručenje, prenosi Hina

Kuburević je na press konferenciji podsjetila da je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine proširilo istragu protiv Haradinaja i da je došlo do novih dokaza i 30 svjedoka za optužbe protiv njega  o kojima nije odlučivao Haški tribunal.

"Neki od svjedoka su dali su pisane izjave, neki imaju status zaštićenih svjedoka", rekla je je ministrica pravosuđa, navodeći da zbog toga ne može otkriti njihov identitet.

Haradinaj je u četvrtak pušten na slobodu uz jamčevinu, a Kuburević je izrazila nadu da su francuski pravosudni organi postupiti profesionalno i prema obvezujućim međunarodnim konvencijama.

Ukazala je da se u konkretnom predmetu radi o zločinima nad civilnim stanovništvom, prije svega Srbima, Romima i Albancima koji nisu pristali surađivati  s OVK 1999. godine.

Ona je istaknula da nije riječ o istim kaznenim djelima za koja je Haradinaj oslobođen pred Haškim tribunalom jer se protiv njega vodio postupak za djela od ožujka do rujna 1998., dok ga srbijansko tužiteljstvo tereti za zločine mahom počinjene u lipnju 1999. godine.