U Srbiji je na snazi 'Naredba o poduzimanju mjera za sprječavanje uvoza zarazne bolesti ptica avijarna influenca u Republiku Srbiju' po kojoj je zabranjen uvoz živine, ukrasnih i egzotičnih ptica, pernate divljači i ptica za zoo-vrtove; priplodnih jaja i jednodnevnih pilića živine; proizvoda, sirovina i sporednih proizvoda porijeklom od živine, ukrasnih i egzotičnih ptica i pernate divljači, saznaje Telegraf u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ova odluka zapravo znači da iz zona koje su proglašene kao zaražene ili ugrožene ptičjim gripom nije dozvoljen uvoz. Zabrana se ne odnosi na proizvode koji su podvrgnuti termičkoj obradi na temperaturi od 70˚ C ili višoj u centru proizvoda.

Primjenom analize rizika kod pojave ptičje gripe, ako su provedene sve potrebne mjere u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja ptičje gripe, može se dozvoliti uvoz. Uvjet je da se objekat iz koga se uvozi nalazi izvan žarišta i zaraženog područja i da je udaljen najmanje 50 km od granica ugroženog područja.

Inače, ptičji grip je ove godine najrašireniji u Austriji, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj, preko koje je i stigao u Srbiju. Kod živine se pojavio i visokopatogeni podtip ptičje gripe H5N8, a u Vukovaru je utvrđen i kod divljih labudova.