Ministarstvo pravde Srbije još nije dobilo obavještenje Interpola o ukidanju tjeralice za premijerom Kosova Ramushem Haradinajem, a u Višem sudu u Beogradu u ponedjeljak su ustvrdili kako je tjeralica i dalje na snazi.

Srbijanski mediji su u ponedjeljak prenijeli kako su iz Policije Kosova potvrdili da je međunarodna policijska organizacija Interpol prihvatila zahtjev kosovske policije za skidanje s popisa međunarodnih tjeralica premijera Ramusha Haradinaja i 17 drugih osoba s Kosova.

Istaknuto je da je zahtjev policije dostavljen preko i uz potporu UNMIK-a.

U Ministarstvu pravde Srbije ponovili su da Interpol ne može ukinuti tjeralicu koju je raspisao nadležni organ druge države članice već samo onaj tko je raspisao tu tjeralicu, a to je u slučaju Haradinaja Viši sud u Beogradu.

Tjeralicu protiv Haradinaja raspisao je Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, naveli su iz srbijanskog Ministarstva te dodali kako kosovski premijer za Srbiju i dalje ostaje optuženi za ratne zločine.

Mediji su još u subotu prenijeli da je Komisija za kontrolu međunarodnih tjeralica u Interpola u Lyonu usvojila žalbu UNMIK-a i 1. prosinca 2017. odlučila da Interpol više neće tretirati srbijanski tjeralice, odnosno da će ih izbrisati iz sustava.

Haradinaj je novinarima izjavio kako još nije službeno obaviješten o ukidanju srbijanskih tjeralica, dok je Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije najavilo žalbu na spomenutu odluku.