Na granične prijelaze s Makedonijom poslane su pojačane srbijanske policijske i vojne snage, zbog povećanog rizika od terorizma.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović obavijestio je predsjednika Vlade Aleksandra Vučića da su na granicu s Makedonijom upućene dodatne snage sigurnosti i da je u Kopnenoj zoni sigurnosti pojačano prisustvo pripadnika Žandarmerije.

Ministar Stefanović razgovarao je i s makedonskom ministricom unutarnjih poslova Gordanom Jankuloski o trenutnoj situaciji u Makedoniji.

Stefanović je obavijestio i Jankulosku da su upućene dodatne policijske snage na granici s Makedonijom, potvrđeno je Blicu u Uredu ministra policije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 13 sati izvanrednoj sjednicu Ureda za koordinaciju službi sigurnosti povodom situacije u Makedoniji.
 

Makedonski MUP tvrdi da je naoružana grupa došla iz susjedne zemlje

Makedonski MUP priopćio je da je u Kumanovu danas došlo do obračuna pripadnika policije s naoružanom terorističkom grupom, koja je došla iz jedne susjedne zemlje i koja je imala za cilj da napadne državne institucije.

Kako je na konferenciji za novinare rekao glasnogovornik tog ministarstva Ivo Kotevski, teroristi su bili stacionirani u okolini Kumanova, a u Makedoniju su ušli prije nekoliko dana, prenosi Tanjug.

Prema riječima Kotevskog, oni su dobro naoružani i pripremljeni, a policija je naišla na žestok otpor, prenijeli su makedonski mediji. Bila je, dodao je, napadnuta bombama i snajperima.

Upitan za poginule i ranjene, Kotevski je rekao da je riječ o osjetljivoj informaciji, te da se trenutno obavještavaju obvitelji.

Veleposlanstvo SAD-a u Skopju je, međutim, izrazila sućut obiteljima poginulih policajaca i građana.

"Duboko žalimo za izgubljenim ljudskim životima u vezi s akcijom u okolini Kumanova i izražavamo sućut oibiteljima poginulih policajaca i građana, kao i onima koji su ozlijeđeni navodi se u priopćenju veleposlantsva SAD i dodaje da s pažnjom prate stanje na terenu i da su u stalnom kontaktu s predstavnicima vlastima i političkim liderima.

Iz američkog veleposlanstva su pozvali građane da ostanu smireni i da dozvole utvrđivanje činjenica.

I Delegacija Europske unije u Makedoniji s pažnjom prati događaje u Kumanovu, gdje se od jutros vodi policijska akcija protiv naoružane grupe, te izražavaju nadu da do eskalacije napetosti u tom području neće doći.

Iz Delegacije EU su priopćili da su u stalnom kontaktu s vlastima i predstavnicima političkih stranaka u Makedoniji. Oni apeliraju na građane i političke faktore u zemlji da ostanu smireni i da sačekaju, kako se navodi, potvrdu činjenica od relevantnih institucija.