Srbija je dobila novu vladu koju će voditi premijerka Ana Brnabić, nakon izglasavanja povjerenja u srbijanskom parlamentu. Za novu srbijansku vladu premijerke Brnabić glasovalo je 157 zastupnika, protiv je bilo 55, dok sjednici državnog parlamenta nije nazočilo 38 od uku

Premijerka Ana Brnabić i članovi njezinog kabineta večeras su pred parlamentom svečano prisegnuli čime je počeo mandat nove Vlade Srbije.

Polaganju prisege nazočili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predstavnici neovisnih regulatornih tijela, crkava i vjerskih zajednica, predstavnici diplomatskog zbora i druge osobe iz javnog i kulturnog života Srbije.

Protiv izbora Vlade glasali su zastupnici vladajuće Jedinstvene Srbije, kao i oporbenih stranaka Dosta je bilo, Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije, Pokreta Dveri, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, zastupnici iz zastupničke  grupe "Nova Srbija-Pokret za spas Srbije", zastupnici SDA Sandžaka i Nove stranke, prenijeli su srbijanski mediji.

Izboru nove vlade prethodila je dvodnevna rasprava u parlamentu u kojoj je Brnabić iznijela ekspoze i predstavila kandidate za sastav kabineta. Brnabić je prilikom predstavljanja ekspozea i članova kabineta pozvala zastupnike u Skupštini Srbije da se pridruže njenom timu u izgradnji boljeg života za sve građane i izgradnji budućnosti za sve te poručila da će odluke svog tima braniti s dostojanstvom i dignitetom.

Digitalizacija, obrazovanje i ekonomski razvoj bit će ključni prioriteti nove vlade, rekla je Brnabić koja je naglasila i da je ovo vlada kontinuiteta i da ima dobru osnovu koju je postavila prethodna koju je vodio Vučić.

U novoj Vladi, koja je praktično rekonstruirani kabinet bivšeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, bit će 22 imena, od toga 18 ministara s podijeljenim resorima, tri bez lisnice, a predsjednici Vlade Srbije će pomoć u radu pružati četiri dopredsjednika, prvi među njima Ivica Dačić, koga je Vučić u jednoj od izjava nazvao "premijerom za politiku".

U Ministarstvo koje je vodila Brnabićeva stiže dužnosnik SPS-a Branko Ružić, njegov kolega iz stranke Goran Trivan vodit će sektor zaštite životne sredine, "rošadu" su obavili Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević, Jadranka Joksimović je službeno postala ministrica, poslije rada "bez lisnice" u prethodnom mandatu, a u kabinet je ušao i Nenad Popović.

Nova vlada je 15. je po redu od 1990. godine, kada je u Srbiji uveden višestranački sustav.

Ana Brnabić rođena je 1975. godine u Beogradu, a njezin izbor za ministricu u Vučićevoj vladi 2016. godine izazvao je veliku pozornost u regiji i svijetu zbog njene neskrivene homoseksualne orijentacije.

Brnabić je na sveučilištu Northwood u Michigenu završila studij poslovne administracije 1998., nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa sveučilišta Hull u Engleskoj.

U Srbiji je radila za razne američke konzultantske tvrtke na projektima razvoja lokalne samouprave, koje je financirao USAID. Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vjetroparkova Continental Wind Serbia, a od siječnja 2013. do ulaska u vladu i kao njezina direktorica.