Srbija će, ukoliko bude primorana birati između bližih veza s Rusijom i članstva u EU, odlučiti za Uniju, rekla je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

"EU je tamo, gdje mi idemo. To je jasno. Mi imamo emotivne veze s Rusijom zbog tradicije, kulture i vere. Ova osjećanja se ne mogu zanemariti, ali naš strateški put je EU", dodala je Brnabić.

Izjavila je za američku novinsku agenciju Bloomberg da u Srbiji veliki broj ljudi u potpunosti doživljava Rusiju kao "velikog brata i zaštitnika", prenijela je Srna.

Podsjećajući da je bivši premijer Srbije, a sada predsjednik Aleksandar Vučić odbio pratiti odluku EU da uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, agencija navodi da Brnabić nije mogla potvrditi hoće li nastaviti taj stav, ukoliko bude ugroženo pristupanje Srbije EU.

"Ne mogu to sada komentirati, jer je na Balkanu veoma teško posvetiti se bilo čemu. To je teška regija ", ocijenila je Brnabić te dodala kako će nastaviti put koji je počeo njezin prethodnik Vučić, kako bi pripremila zemlju za članstvo u EU do 2020. kada joj se završava mandat.

Brnabić je rekla kako postizanje napretka u normalizaciji odnosa s Prištinom sada zavisi od toga da Priština odobri neki stupanj autonomije Srbima, koji žive na sjeveru Kosova i Metohije, a da će na samom kraju biti odlučeno o pitanju statusa.

"Bez obzira jesmo li u potpunosti spremni da se 2020. pridružimo EU, to će opet zavisiti od Unije želi li prihvatiti nove članice", rekla je.