Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje iz regionalnog centra Tuzla izveli su na području Obudovca operativnu akciju kodnog naziva 'Ronhill'. Tom prilikom pronađena je i oduzeta velika količina duhana namijenjenog crnom tržištu u Bosni i Herecegovini i Republici Hrvatskoj, kao i poseban stroj za rezanje duhana. Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na 170.000 KM.

U akciji kodnog naziva 'Ronhill' izvršen je pretres obitlejske kuće i pomoćnih objekata u vlasništvu osobe sa inicijalima P.P na području Obudovca, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH. Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 1.033 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica i 685 kg duhana u listu.

Na osnovu operativnih saznanja službenika Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja UNO u regionalnom centru Tuzla, došlo se do lokacije na kojoj se vršila priprema duhana za plasiranje na crno tržište.

Pored toga, pronađen je i stroj za rezanje duhana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe, koja je bila namijenjena crnom tržištu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj procjenjuje se na iznos od 170.000 KM.

Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo 'Nedozvoljen promet akciznih proizvoda', iz člana 210a, Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH.

Prilikom aktivnosti na terenu službenici UNO koristili su posebnu specijaliziranu opremu, koja je bila predmet domacije Vlade SAD-a kroz program EXBS, kao i stečena znanja na posebnim obukama organiziranim kroz pomenuti program.

Iz UNO posebno ističu da je u 2018. godini Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja UNO u regionalnom centru Tuzla, uključujući i ovu akciju ukupno oduzela 1.700 kg rezanog duhana, 685 kg duhana u listu, 5.643 paklica cigareta, 55.365 komada ručno punjenih cigareta, priopćeno je iz Ureda za informiranje te Uprave.