Već mjesecima traju spekulacije oko toga sprema li Tužiteljstvo BiH istrage ili, pak, optužnice protiv hrvatskih časnika (pripadnika obje komponente HV-a i HVO-a) zbog navodnih ratnih zločina u BiH, a dodatnu sumnju izazvala je izjava predsjednika Hrvatskog generalskog zbora, umirovljenog generala Pavla Miljavca koji je nakon godišnje skupštine te udruge u Zagrebu ustvrdio kako su generali i časnici zabrinuti zbog pozivanja za svjedoke, kao i navodnih najava podizanja optužnica iz Sarajeva.

Nazvavši te najave ‘mini Haagom’, general Miljavac je potvrdio kako nije samo riječ o svjedocima, već i da postoje određene informacije kako se spremaju i optužnice, ali o imenima ljudi koji su obuhvaćeni navodnim istragama nije mogao govoriti. Inače, već se otprije spekulira kako se radi o više desetaka pripadnika ne samo Hrvatske vojske, već i istaknutih časnika Hrvatskog vijeća obrane.

Da se nešto zaista događa iza kulisa famoznog protokola između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužiteljstva BiH o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, svjedoči i njegova potvrda kako je jedan od pukovnika Hrvatske vojske već dobio poziv kao svjedok i to na osobnu adresu mimo Ministarstva obrane i drugih hrvatskih institucija.

Tužiteljstvo ne može komentirati

Zbog svega toga Generalski zbor se ima namjeru uključiti u problem, budući da su, upozoravaju hrvatski časnici, poznati dokumenti i presude Međunarodnog suda u Den Haagu te je stoga nedopustivo, ističu oni, nakon oslobađajućih presuda Haagu neke visoke časnike Hrvatske vojske pozivati iz Sarajeva kako bi bili svjedoci na sudovima.

Cilj im je maksimalno zaštititi svoje suborce te stoga najavljuju jači angažman po ovom pitanju. Posljednji u nizu istupa samo podgrijava problematiku o kojoj su mediji u više navrata pisali, a koja nikada do sada nije dobila službenu potvrdu Tužiteljstva BiH, koje je i u odgovoru našem listu nedavno istaknulo kako ne može davati nikakav komentar na upit o navodnim istragama protiv hrvatskih časnika.

‘Češlja’ se arhiv?

Temu o navodnim istragama načeo je i predsjednik HSP-a Daniel Srb koji je prije par tjedana javno progovorio o situaciji u kojoj istražitelji iz Sarajeva “češljaju” hrvatsku dokumentaciju iz ratnog vremena.

Pritom je upozorio i kako temeljem spomenutog protokola o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina istražitelji iz Sarajeva već mjesecima bez ikakvog ograničenja u Državnom arhivu “kopaju” po državnoj dokumentaciji iz ratnog razdoblja, pogotovo onoj koja se odnosi na HVO.

- Kako je to moguće i tko je to dopustio? Tko je izložio državne dokumente bez ikakve kontrole stranim istražiteljima, koji imaju samo jednu svrhu, a to je moguće podizanje optužnica protiv hrvatskih časnika ili političara iz tog vremena, naglasio je Srb.

I predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata u BiH raspolažu određenim saznanjima kako se nešto sprema, pa je tako Dragan Radić, predsjednik HVIDR-e HVO-a Herceg Bosne, u izjavi za naš list, a komentirajući medijske napise kako istražitelji iz Sarajeva “češljaju” dokumentaciju Hrvatskog vijeća obrane, kazao kako imaju površna saznanja i ona ukazuju kako se želi preuzeti kompletan nadzor nad HVO komponentom kao i arhiv u Čapljini kako bi se dizale optužnice protiv pripadnika HVO-a, ne samo časnika i generala.

Temeljem dogovora i konvencija

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora ističe i kako je HV u oslobodilačkim akcijama tijekom rata ratovao tamo temeljem međunarodnih dogovora i konvencija između Republike Hrvatske i BiH. Govoreći dalje o ulasku na teritorij BiH, on je pojasnio da se po međunarodnim konvencijama smije ući u “teritorij susjedne države do 60 kilometara ako ste s tog teritorija napadnuti ili procijenite da vam s tog teritorija prijeti ratna ugroza”, ali i kako vojska po istim konvencijama na tom teritoriju ne smije ostati trajno niti uspostavljati vlast.

Hrvatska nema istražitelje

Srb je nedavno upozorio i kako Hrvatska nema svoje istražitelje u Sarajevu ili Banjoj Luci koji bi istraživali dokumentaciju koja je vezana uz zločine koji su počinjeni protiv Hrvata i Republike Hrvatske te ovu mogućnost RH ne koristi kako bi došla do podataka za podizanje optužnica protiv pripadnika bivše JNA.

Dario Pušić / Dnevni list