Zamjenik direktora njemačke obavještajne agencije BND Ole Diehl tijekom zatvorenog sastanka sa zakonodavcima rekao je da je procjena da bi sjevenrokorejske nuklearne rakete mogle doseći Njemačku točna, piše Bild am Sonntag prenoseći izvore koji su sudjelovali na sastanku.

Diehl je također rekao da su razgovori između Sjeverne i Južne Koreje pozitivan znak. Iz obavještajne službe, piše list, do objave članka nisu bili raspoloživi za komentar, prenosi Reuters.

Iako Sjeverna Koreja i dalje razvija dalekosežno oružje, od nedavno su se počeli otvarati za pregovore. U skladu s tim, vanjskopolitički dužnosnik Sjeverne Koreje doputovao je u nedjelju u Finsku na razgovore s bivšim američkim i južnokorejskim dužnosnicima. Jedan je to od niza sastanaka koji su u tijeku priprema za susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-Una. Podsjetimo, Sjeverna Koreja ne krije da radi na raketama koje bi mogle dosegnuti teritorij SAD-a.
 


Savez država jugoistočne Azije i Australija u nedjelju su poručili da su "duboko zabrinuti" rastućim napetostima izazvanim nuklearnim i raketnim programom Sjeverne Koreje.

"Snažno pozivamo Sjevernu Koreju da odmah i u potpunosti ispuni svoje obveze iz svih relevantnih rezolucija Vijeće sigurnosti UN-a", poručile su zemlje u zajedničkom priopćenju.

U deklaraciji se dodaje da razvoj nuklearnog programa i balističkih raketa Sjeverne Koreje "prijeti regionalnoj i globalnoj sigurnosti".
 


Australija je ovaj vikend domaćin okupljanja zemalja ASEAN-a unatoč tomu što nije članica saveza koji okuplja deset država.

Australija nastoji ojačati političke i trgovinske veze s tom regijom u trenutku dok tamo jača utjecaj Kine.

Summit ASEAN-a posvećen je jačanju gospodarskih veza zemalja ASEAN-a i Australije i prijetnjama koje predstavljaju islamski militanti koji se vraćaju s Bliskog istoka.