U povodu međunarodnog kriminalističkog istraživanja kodnog naziva "NANA" održana je konferencija za novinare.

Ante Gudelj, načelnik uprave krimpolicije, kazao je da je zapljena kokaina u Rijeci dokaz spremnosti hrvatske policije i dobre suradnje s kolegama te da je akcija počela 2017. godine.

Na konferenciji je rečeno i kako je policija znala da ne može sama provesti akciju jer balkanski kartel radi na međunarodnom planu.

"Stoga smo pozvali kolege od Paname do Slovenije, DEA-u i Europol. Kokain je bio hermetički zatvoren u metalnim spremištima oklopljenim olovom i jutom da se ne uništi", istaknula je policija.
 

Podsjetimo, hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak je priopćilo da je u sklopu velike kriminalističke operacije kodnog naziva "Nana" u riječkoj luci pronađeno 100 paketa kokaina ukupne mase 100 kg, koji je u Hrvatsku krijumčaren iz Južne Amerike.

U ranijem razdoblju, u sklopu iste akcije zaplijenjeno je oko 150 kg marihuane i 69000 kutija krijumčarenih cigareta.

U akciji su još sudjelovale policije Slovenije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Italije, Paname, Kolumbije te američka agencija za borbu protiv droga – DEA i Europol.

Tijekom posljednjih nekoliko dana na području Hrvatske i Slovenije policija je uhitila ukupno osam osoba koje povezuje s tom pošiljkom: 48-godišnjeg državljanina Španjolske, 43-godišnjeg državljanina BiH i Nizozemske i šest državljana Hrvatske u dobi između 39 i 59 godina.