Američka svemirska agencija NASA nastavila je otkrivati nove podatke i fotografije Plutona koje je snimila sonda New Horizons kada mu se u utorak maksimalno približila i nakon ledenih planina znanstvenici su mogli vidjeti zaleđene doline, od kojih je jedna dobila ime Sputnik.

Svemirska letjelica prošla je pored Plutona u utorak približivši mu se na 12.500 km te je prikupila gomilu podataka. Fotografije koje je snimila oduševile su članove misije jer su novi podaci već dali odgovor na neka pitanja i otvorili brojna druga. Među fotografijama prikazanima u petak NASA se napose zainteresirala za ledenu planinu smještenu u 'pokrajini Tombaugh', kako je nazvana velika zona u obliku srca.
 

'Tu zonu nije lako odgonetnuti', rekao je Jeffrey Moore, jedan od znanstvenika misije. 'Ne vide se krateri od udara, površina te zone je dosta mlada, mlađa od 100 milijuna godina. Ona se vjerojatno još oblikuje geološkim procesom', rekao je i dodao: 'Otkriće te prostrane dosta mlade doline premašilo je naša očekivanja'. Ekipa misije nazvala je tu ledenu dolinu 'Dolina Sputnik' u spomen na prvi umjetni satelit lansiran u svemir iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Drugo otkriće je da su znanstvenici mogli utvrditi da Pluton, koji ima slabu gravitaciju, posjeduje atmosferu, a čini je uglavnom dušik, rekla je znanstvenica Fran Bagenal. Zahvaljujući snimkama znanstvenici su već mogli vidjeti planine na rubovima srcolikog područja više od 3300 metara koje su usporedili sa Stjenjakom u SAD-u. Sonda New Horizons trebala bi malo pomalo poslati na Zemlju sve podatke koje je prikupila 'pri preletu' uz Pluton,. Znanstvenici ocijenjuju da je sonda dosad poslala na Zemlju samo 2 posto podataka prikupljenih od početka tjedna.