Rođeni je Bask, bio je ponos Katalonije, a kasnije je postao princ Španjolske. Naravno, riječ je o Inakiju Urdangarinu (49), jednom od najvećih španjolskih rukometaša svih vremena i članu španjolske kraljevske obitelji.
 
Šok u Španjolskoj izazvala je vijest da je taj legendarni rukometaš osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora te mora platiti i 500.000 eura zbog pronevjere oko šest milijuna eura.

U slučaju ''Noos'' Urdangarinu je od 2011. suđeno za pronevjeru javnog novca u razdoblju od 2004. godine kroz vlastitu neprofitnu organizaciju, ali i za političku korupciju u kojoj je iskorištavao svoju titulu vojvode Palma de Mallorce koju mu je naposljetku, upravo zbog ovog suđenja, kralj oduzeo 2015. godine.

U istom procesu državno odvjetništvo teretilo je i njegovo suprugu, princezu Cristinu, no sestra kralja Felipea neće u zatvor, ali će morati platiti veliku novčanu kaznu zbog javne odgovornosti.

Legenda španjolskog rukometa kao klinac je došao u glavni grad Katalonije i tamo je ostao cijelu karijeru. Kao kapetan Blaugranu je vodio do nevjerojatnih šest naslova prvaka Europa i deset titula prvaka Španjolske. S reprezentacijom Španjolske ima dvije bronce s Olimpijskih igara (1996. i 2000.)