Nekoliko  rijeka izlilo se u četvrtak iz korita na sjeverozapadu Italije, pričinivši veliku štetu dok meteorolozi najavljuju kišu do subote.

U Liguriji i u Pijemonteu zatvorene su ceste, brojne automobile su odnijele bujice, a ulice su zakrčene naplavinama. U te dvije regije povišen stupanj pripravnosti proglašen u četvrtak ostaje na snazi do petka, prenosi Hina.

Pijemont će tražiti i proglašenje prirodne nepogode.

Poplava dolazi samo dva tjedna nakon što su talijanski znanstvenici objavili upozorenje prema kojem se zbog klimatskih promjena gotovo cijela zemlja nalazi pod rizikom od ekstremnih poplava, prenosi Euronews.

Talijanska televizija je čitav dan emitirala dojmljive snimke nabujalog Tanara, pritoke Poa, koji je nadvoje presjekao grad Garessio, u podnožju Alpa.
 

"Bojimo se, ovo podsjeća na 1994.", kada je grad isto bio poplavljen, rekao je gradonačelnik Garessia, Sergio Di Steffano.

Te je godine u studenom u poplavi na tom području poginulo 70 ljudi a više od 2200 je pretrpjelo štetu, ali u četvrtak navečer nije bilo dojava o žrtvama.

"Zatvorili smo sve mostove, tvornice i škole. Barovi i trgovine u središtu su poplavljeni. Glavna cesta je zatvorena", dodao je.

Prefekt pokrajine, Giovanni Russo pozvao je stanovnike da ne izlaze iz kuća osim u slučaju krajnje nužde i da se drže podalje od vodenih tokova. Škole su ostale zatvorene u nekim dijelovima te regije.

Raste i zabrinutost zbog rijeke Po, malo nizvodnije, koja se mjestimice izlila iz korita i u Torinu bi mogla dosegnuti alarmantnu razinu do petka navečer.