Snažni potres srušio je u srijedu rano ujutro zgrade u brdovitom području središnje Italije, u kojima su stanovnici ostali zatočeni dok su drugi pobjegli na ulice a po zadnjim podacima šest je osoba izgubilo život.Američki institut USGS priopćio je da se radi o potresu magnitude 6,2 koji je pogodio grad Norcia, u regiji Umbriji u 3,36 sati.

Potres jakosti 6,2 izazvao je ozbiljne štete u većem broju gradova i sela no čini se da nije pogodio gusto naseljena područja središnje Italije.
 

Najteže su pogođeni gradovi i sela Accumoli, Amatrice, Posta i Arquata del Tronto, kazao je glasnogovornik talijanske vatrogasne službe Luca Cari za Reuters. Helikopteri su u zoru upućeni kako bi procijenili razmjere štete.

Gradonačelnik Accumolija kazao je kako je veliki broj zgrada pretrpio znantna oštećenja. “Četiri su osobe pod ruševinama i ne pokazuju znakove života. Roditelji i dvoje djece”, kazao je gradonačelnik Stefano Petrucci za RAI televiziju.

RAI je prenio, pozivajući se na policiju, da se zna da su dvije osobe izgubile život u obližnjem selu Pescara del Tronto.

I gradonačelnik malog grada Amatricea izvijestio je o velikim razmjerima štete.

Polovica grada je srušena

“Polovica grada je nestala”, kazao je Sergio Pirozzi za RAI. “Ljudi su pod ruševinama… Stvorilo se klizište i most bi se mogao urušiti”.

Potres je izazvao štete u gradovima u tri pokrajine Umbriji, Laciju i Markama.
Prema američkoj geološkoj službi potres je pogodio područje u blizini grada Norcije u Umbriji koji ima slikoviti povijesni centar i popularno je turističko odredište.

Gradonačelnik Nicola Alemanno kaže da nema podataka o izgubljenim životima u njegovu gradu.
“Strukture u gradu su izdržale. Ima šteta na povijesnoj bašitini i zgradama no nemamo ozbiljnih stradanja”, kazao je za RAI.

Ured premijera Mattea Renzija kazao je kako su spasilački timovi upućeni u najgore pogođena područja. Talijanska služba za civilnu zaštitu okvalificirala je potres kao težak.
 

“Bio je vrlo snažan. Činilo se da se krevet kreće sam po sobi”, kazala je Lina Mercantini iz Cesellija u Umbriji.
Olga Urbani iz obližnjeg Scheggina kazala je: “Dragi Bože, bilo je užasno. Zidovi su napukli i sve su knjige popadale s polica”.

Televizijski programi prenose slike ulica pokrivenih krhotinama u brojnim gradovima. Zidovi nekh starih kamenih kuća srušili su se otkrivajući unutrašnjost kuća.

Stanovnike 170 kilometara udaljenog Rima probudio je potres koji se osjetio u srdedišnjem dijelu zemlje.

Zabilježeno je 17 naknadnih podrhrtavanja tla od kojih je najjači bio 5,5, izvijestila je talijanska seizmološka služba po kojoj je potres u 3,36 sati bio jakosti 6,0.

Glasnogovornik vatrogasaca Luca Cari kazao je da postoje dojave da ima žrtava, ali nije mogao reći ništa preciznije.  Helikopteri će poletjeti čim se razdani kako bi procijenili štetu, dodao je.
 

Potres se osjetio u Rimu

Potres je probudio i stanovnike Rima.
Naknadno podrhtavanje tla od 5,5 pogodilo je istu regiju sat vremena nakon prvog potresa.

Glasnogovornik talijanskog premijera Mattea Renzija rekao je na Twitteru da je vlada u kontaktu s civilnom zaštitom i da prati stanje.

Zadnji snažni potres koji je pogodio Italiju bio je onaj u Aquili 2009. magnitude 6,3 kada je poginulo više od 300 ljudi.