Svima nam se barem jedanput u životu dogodilo da smo osjetili neugodan osjećaj u želucu, peckanje te kiselinu koja se vraćala jednjakom prema grlu.

Žgaravica ili refluks javlja se u 20-30 posto opće populacije, a ugroženija skupina su muškarci.

Osoba tada osjeća peckanje, bolove, težinu, nadutost, umor i ponekad bolove u donjoj vilici i leđima.

U tom slučaju trebali biste izbjegavati prženu, pohanu i začinjenu hranu te kavu, alkohol i citruse. Zamijenite te namirnice onima koje će smiriti upalu te pomoći zdravlju vašeg organizma.

Voće
Prilikom osjećaja kiseline u želucu izbjegavajte citrusno voće poput naranča, limuna, limeta, grejpa i ananasa. No, zato postoji voće koje je dobrodošlo jer ublažava neugodan osjećaj u želucu kao što su grožđe, banane, breskve, kruške, jabuke, lubenica i bobičasto voće.

Povrće
Većina povrća je prihvatljiva u ovoj situaciji. No, najbolji izbor su lagane brokule, kupus, krumpir, mrkve, grašak i grah. Možete ih pripremiti na bilo koji način (bez ulja i masti), ali stručnjaci ipak preporučuju kuhanje kao najbolji izbor. Izbjegavajte prženo i konzervirani povrće. Ako osjećate bolove, neugodu i plinove izbjegavajte paprike, luk, češnjak, proizvode od rajčice te razne sokove od povrća.

Mliječni proizvodi
Dobar su izvor proteina, kalcija i vitamina D. Jedite mliječne proizvode barem dva do tri puta dnevno. Izbjegavajte punomasno mlijeko, kreme, čokoladno mlijeko i sireve intenzivnog okusa. Radije birajte mlijeko i jogurt s manje masti, kozji sir ili feta sir.

Žitarice
Kruh, riža, tjestenina i ostale žitarice su dobar izbor prehrane kada osjetite nakupljanje kiseline u želucu. Odaberite one ipak s manje masti, zato jedite kruh sa cjelovitim žitaricama, zobene pahuljice, smeđu rižu, perece, rižine pločice i kokice.

Meso i zamjene za meso
Svakog dana trebate jesti između dvije do četiri porcije mesa, peradi i ribe. Izbjegavajte vrlo masno meso, pileća krilca, kobasice, slaninu, kožu peradi te prženo meso. Izaberite hranu kao što su pileća prsa bez kože, mljeveno meso, ribu bez dodanih masti i tofu. Prilikom kuhanja i pećenja izbjegavajte upotrebu masti i ulja.

Pića
Tekućina koju unosite jednako tako utječe na stvaranje kiseline u želucu. Voda je najbolji odabir, zato popijte minimalno 6 do 8 čaša dnevno. Sokovi od jabuke, grožđa te prirodni čajevi ne štete želucu. No, pića poput kave, alkohola i kakaa je ipak bolje izbaciti iz svakodnevnog unosa.

Bljesak.info