Ponekad se velika znanstvena otkrića dogode sasvim slučajno, a ovo bi moglo pripadati u tu skupinu. Istraživači na Kalifornijskom sveučilištu otkrili su način kako napraviti baterije koje će trajati vječno, i to pukim slučajem, prenosi Index.

Točnije, učinila je to studentica Mya Le Thai. Zajedno s ostalima eksperimentirala je u laboratoriju i premazala nanožice u baterijama za mobitel gelom od manganova dioksida, piše Metro. Nakon toga su uočili da baterije punjenjem uopće ne gube svoj kapacitet.

Uobičajena litijska baterija gubi svoj kapacitet i snagu nakon otprilike 7 tisuća punjenja – znanstvenici su baterije premazane gelom testirali i napunili ih već 200 tisuća puta u tri mjeseca, a nisu izgubile ništa od svog kapaciteta, naveo je Index.

Na ovaj način baterije za mobilne telefone, prijenosna računala i tablete mogle bi trajati praktički vječno, no također bi mogle biti upotrebljavane u automobilima i svemirskim letjelicama. Svoje otkriće istraživači su objasnili time što gel pomaže nanožicama da održe svoj oblik i strukturu i ne troše se uporabom.