Slovenski premijer Miro Cerar podnio je ostavku nakon izvanredne sjednice vlade održane u srijedu navečer.

Cerar će u četvrtak o svojoj ostavci i službeno izvijestiti predsjednika Slovenije Boruta Pahora, a dužnosti predsjednika vlade nastavit će obavljati sve do izbora u svibnju.

Kap koja je prelila čašu bila je odluka Vrhovnog suda njegove zemlje da poništi referendum o gradnji željezničkog koridora od Kopra do Divače.

"Danas se prelila kap, projekat pruge doživio je novi udarac. U takvim događajima ne želim sudjelovati", poručio je Cerar. On je kazao da je odluku donio jer je potrebno znati šta nije ispravno i nije u redu.

Kako javljaju slovenski mediji, radi se o referendumu na kojem su birači u rujnu prošle godine tijesnom većinom potvrdili zakon o gradnji nove pruge, a Cerarova vlada se snažno zalagala za taj projekat.

Vrhovni sud je naveo da je odluka Cerarove vlade da referendumsku kampanju u kojoj je iznosila samo pozitivne posljedice zakona o gradnji te pruge financira sa 130 tisuća eura proračunskih sredstava bila nedopustiva jer je tako u nepovoljni položaj dovela protivnike zakona da u kampanji iznesu svoje argumente. Zato je rezultat referenduma poništen, pa će se on morati ponoviti.