Vozač kamiona sa sjevera Njemačke skupljao je kovani novac punih 30 godina, a većinu skupljenih kovanica pakirao je u plastične vrećice. U to vrijeme, njemačka valuta još je bila marka, a skupljeni novčići najmanjih apoena od jednog ili dva pfeniga.

Kada je u svibnju ove godine preminuo, njegova obitelj je naslijedila preko milijun kovanica, ukupne težine dvije i pol tone. Tolika količina "metala" zadala im je više brige nego radosti.

Po uvođenju eura kao službene valute Njemačka je postala jedna od zemalja koje su odlučile da će njena nekadašanja valuta njemačka marka i dalje imati vrijednost, odnosno da će se u neograničenom roku moći zamijeniti za euro, javlja Avaz.ba.

Zahvaljujući tome obitelj pokojnog kamiondžije dobila je priliku da iskoristi naslijeđeni metalni novac, prenosi thetimes.co.uk.

Vreće prepune kovanica članovi obitelji su odnijeli u jednu pokrajinsku banku, koja je taj novac proslijedila Centralnoj banci Njemačke, čiji je službenik morao izbrojati sve novčiće kako bi se saznalo o kolikom iznosu je riječ.

''Svaka kovanica je prošla kroz moje prste, ali ja volim to raditi pa mi nije predstavljalo problem'', rekao je službenik banke koji je kovanice brojao šest mjeseci.

Kada je brojanje bilo završeno, obitelji je priopćio da su naslijedili ukupno oko 16.000 njemačkim maraka, odnosno oko 8.000 eura.