Sjeverna Koreja otvorila je vrata ruskim turistima izdajući licencu za prvu putničku agenciju u Moskvi koja obećava "puno uranjanje" u nacionalnu kulturu i provod "sigurniji od večernje šetnje Londonom".

NKOREAN.RU, ruska tvrtka licencirana od sjevernokorejske vlade nudi organizirane ture za grupe do 10 osoba ili pojedince koji žele upoznati život te zemlje.
 
Putnici u Sjevernu Koreju moraju, prije odlaska, proći "provjeru" i uvijek biti u pratnji vodiča koji će nadgledati "odgovarajuće ponašanje turista i jamčiti njegovu sigurnost". Fotografiranje strateških i vojnih objekata zabranjeno je, a dugotrajni razgovori s lokalnim stanovništvom "se ne preporučuju".
 
Sjeverna Koreja od početka prošle godine provela je nuklearna ispitivanja i desetke raketnih testova, značajno povećavajući napetost na militariziranom korejskom poluotoku, usprkos rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. Suočena s gospodarskim problemima, koji su otežani višestrukim sankcijama, vlada Pjongjanga želi razviti turizam kako bi zaradila novac, prenosi Reuters.
 
Najskuplja 15-dnevna turneja "potpunog uranjanja u kulturu Sjeverne Koreje" košta oko 12 tisuća kuna i uključuje posjet farmi, tvornici mineralne vode, budističkom hramu, šetnje planinama i uvod u nacionalnu kuhinju. U ponudi su i posjeti brojnim muzejima osnivaču Kim Il-Sungu, prenosi HINA.
 
Ostale manje zahtjevne ture uključuju opuštanje na plaži, avionski show pa čak i festival piva.
 
Nije poznato koliko će ova putovanja biti popularna među Rusima koji su već razvili sklonost posjetu Europi i pristupačnim odmaralištima Turske i Tajlandam, piše Reuters.