Barack Obama je utvrdio da ”uvjerljivi razlozi za nacionalnu sigurnost” opravdavaju program praćenja nekih lidera, tako i Benjamina Netanyahua i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Sjedinjene Američke Države su pratile komunikacije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i pored obećanja da će ograničiti špijuniranje svojih saveznika nakon skandala NSA-e, objavio je Wall Street Journal.

U kontaktima novinske agencije AFP, Bijela kuća nije demantirala u utorak članak Wall Street Journala, koji navodi anonimne američke dužnosnike, ali je inzistirala na dubini svojih veza s Izraelom.

''Mi ne provodimo obavještajne aktivnosti prema inozemstvu osim u slučajevima koji su od specifičnog interesa i ocijenjeni su da su u vezi sa nacionalnom sigurnošću. To također važi i za obične građane, kao i za svjetske lidere'', rekao je AFP-u glasnogovornik Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće.

Predsjednik Barack Obama, kako je navedeno, “je rekao u nekoliko navrata da je posvećenost SAD-a za sigurnost Izraela neprikosnovena”.

Na pitanja AFP-a u Jerusalemu, ured Netanyahua, kao i glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, nisu željeli komentirati informaciju.

Nakon otkrivanja obujma programa praćenja američke obavještajne agencije NSA prije dvije godine, Obama je obećao da će ograničiti špijuniranje prema liderima zemalja saveznica.

Prema Wall Street Journalu od utorka, Barack Obama je, međutim, utvrdio da ”uvjerljivi razlozi za nacionalnu sigurnost” opravdavaju program praćenja nekih lidera, tako i Benjamina Netanyahua i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

U ožujku, Izrael je tražio informacije od Wall Street Journala prema kojoj je židovska država špijunirala pregovore koji su se vodili o iranskom nuklearnom programu između Teherana i velikih sila.

Francuska je bila ogorčena u lipnju zbog “neprihvatljive” prakse američkih tajnih službi , koje su godinama prisluškivale francuskog predsjednika, prema Wikileaksu.

Mobilni uređaj njemačke kancelarke Angele Merkel je, također, prisluškivan, prema otkriću bivšeg savjetnika NSA-e Edwarda Snowdena.