U ponedjeljak navečer je u širokobriješkom hotelu Park održan susret gospodarstvenika s gradonačelnik Širokog Brijega Mirom Kraljevićem, a kao posebni gost bio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Cilj susreta bilo je upoznavanje lokalnih gospodarstvenika s trenutačnom ekonomskom situacijom u Širokom Brijegu, ali i u Županiji Zapadnohercegovačkoj te naposljetku i u Bosni i Hercegovini.

Detaljnu prezentaciju popraćenu brojnim i zanimljivim statističkim podacima u kojima je uspoređen Široki Brijeg s ostalim gradovima u državi te prosječnim brojkama u BiH prezentirao je direktor Regionalne razvojne agencije za ekonomski razvoj Ivan Jurilj koji je ujedno bio i moderator susreta.

Nakon prezentacije, nazočnima se obratio gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević koji je govorio u projektima koje je grad u posljednjih nekoliko godina ostvario, kao i o onima koji se trenutnu realiziraju. Također, naglasio je da Grad priprema još nekoliko važnih projekata, a neki od njih su rješavanje trenutačnog stanja zgrade Duhanske stanice u koju bi trebala useliti Srednja strukovna škola Široki Brijeg, a bilo je riječi i o nastavku izgradnje vodovodne mreže u okolnim selima.

Osim Kraljevića, nazočnima su se obratili predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić te naposljetku predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je istaknuo da gospodarstvenici moraju pratiti trendove u svijetu kako bi svoj biznis razvili u pravom smjeru te je kazao kako se nezaposlenost ne smije rješavati masovnim zapošljavanjem ljudi u javnim poduzećima.

Statistički pokazatelji

U studenom 2015. godine u Širokom Brijegu bilo je 6.483 zaposlenih (6. mjesto u FBiH), a 4.361 nezaposlenih (65. mjesto u FBiH) dok je broj umirovljenika bio 4.080. Prosječna plaća za mjesec studeni 2015. godine iznosila je 726 KM, a BDP u istom mjesecu 2014. godine 7.782 KM.

Širokobriješko gospodarstvo u 2014. godini izvelo je robe, materijala i usluga u vrijednost od oko 213 milijuna KM, uz ukupnu ostvarenu dobit od oko 64 milijuna KM. Također, u Širokom Brijegu ima oko 40 privatnih tvrtki koje godišnje ostvaruju prihod veći od pet milijuna KM, a dobar dio njih i do 100 milijuna KM.

jabuka.tv