Sirijska vojska priopćila je da će prekinuti borbene operacije na jugu zemlje do četvrtka, uključujući i one u pokrajini Quneitra, gdje su izraelske snage napale položaje sirijske vojske u posljednjim danima, navodi se u priopćenju objavljenom na sirijskoj državnoj televiziji.

Vojni stožer priopćio je da je primirje stupilo na snagu od nedjelje u podne po lokalnom vremenu postignuto u okviru "napora na pomirenju" i drugi je jednostrani prekid vatre u protekla dva tjedna.

Glasnogovornik Južnog fronta, koalicije pobunjeničkih grupa iz Slobodne sirijske vojske, izrazio je sumnju u to da li će sirijska vojska i njeni saveznici koje podržava Iran zaustaviti napade na linijama fronta u pokrajinama Deraa i Quneitra.

''Slobodna sirijska vojska krajnje je nepovjerljiva prema namjerama režima da poštuje primirje. Ono će biti i poput prethodnog'', izjavio je zapovjednik Issam al Rayes za Reuters.

Vojska je 17. lipnja proglasila primirje koje se samo odnosilo na borbe u južnom gradu Deraa duž granice s Izraelom.

Posljednjom objavom proširuje se primirje iz Deraae na kompletnu južnu Siriju, uključujući jugopzapadnu pokrajinu Quneitra u blizini granice s Izraelom i pokrajinu Sweida na jugoistoku.

Pobunjenici su pokrenuli ofanzivu proteklog tjedna na Baath, pokrajinsku prijestonicu sirijskog djela Golanske visoravni, koja je pod kontrolom vladinih snaga. Oni su ostvarili pomake ka južnim i zapadnim obodima grada, ali je vojni protunapad uglavnom vratio pobunjenike na njihove ranije položaje.

Izraelska vojska također je napala nekoliko puta sirijske vojne položaje u regiji, u kojoj proiranski Hezbollah ima snažnu nazočnost, navodeći da su to osvetničke akcije zbog zalutale vatre sa sirijskih položaja u tom dijelu regije.