Sirija je odbila optužbe Sjedinjenih Država da je režim upotrijebio kemijsko oružje protiv pobunjenika blizu Damaska i nazvala ih "lažima".

"Ministarstvo vanjskih poslova osuđuje lažne tvrdnje SAD-a da je sirijska vlada upotrijebila kemijsko oružje u istočnoj Ghouti", rekao je izvor u ministarstvu vanjskih poslova, a prenosi službena agencija Sana.

Sirijska vojska redovito bombardira istočnu Ghoutu, pobunjeničku enklavu istočno od prijestolnice Damaska, koja je od 2013. pod opsadom režimskih snaga.

U petak je američki ministar obrane Jim Mattis rekao da se SAD "boji" da je u Siriji nedavno upotrijebljen plin sarin.

"Najviše nas zabrinjava mogućnost uporabe sarina", rekao je, dodajući da SAD zasad nema dokaza kojima bi potkrijepio tu pretpostavku.

I sam SAD priznaje da se njegove izjave ne "temelje na dokazima", ističe sirijsko ministarstvo. "To su laži utemeljene na pričama takozvanih američkih partnera na terenu".

Visoki američki dužnosnik izjavio je u četvrtak da se režim Bashara al-Assada i skupina Islamska država "nastavljaju koristiti kemijskim oružjem". Drugi dužnosnik rekao je da američki predsjednik Donald Trump "ne isključuje nijednu" mogućnost te da se o "primjeni vojne sile još razmišlja".