Vojska sirijskog režima nastavila je u nedjelju ofenzivu na Istočnu Gutu pošto je dan ranije izolirala Dumu, jedan od velikih gradova u toj pobunjeničkoj enklavi u kojoj je u 20 dana ofenzive ubijeno više od 1000 civila. Snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada pokušavaju ofenzivom velikih razmjera osvojiti to posljednje područje koje pobunjenici drže gotovo na vratima Damaska i već su preuzele više od polovice enklave koja ima 100 km četvornih.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), nevladina organizacija, objavila je da je od 18. veljače pod stalnim bombardiranjem u enklavi ubijen 1031 civil, od kojih 219 djece, a ranjeno je više od 4350. U subotu je u bombardiranjima ubijeno osam civila u gradovima Arbin i Harasta, a još 20 u gradu Duma, gdje je 17 tijela izvučeno ispod ruševina, navodi SOHR.

Sirijske snage uspjele su podijeliti istočnu Gutu na tri dijela: Dumu i njezino predgrađe na sjeveru, Harastu na zapadu, a ostatak su južni lokaliteti, navodi Opservatorij. Jedno je dijete ubijeno, a četiri civila ranjeno istočno od Damska projektilom koje su pobunjenici ispalili iz Gute, javlja službena agencija Sana.

Lokalno vijeće Dume pozvalo je “u pomoć” međunarodne organizacije, ističući da ljudi spavaju u parkovima i na cestama, jer su skloništa i podrumi prepuni”. Sirijska televizija objavila je da “vojska jača svoje operacije” na nekoliko bojišta. Objavila je izravne snimke iz grada Misrabe gdje su deseci civila natiskani u podrumima.

Ofenziva na enklavu, posljednje uporište u rukama pobunjenika protiv predsjednika Bašara al-Asada počela je zračnom kampanjom rijetko viđena intenziteta čak i za Siriju koja od 15. ožujka 2011., trpi rat s više od 340.000 žrtava. Nakon zračne kampanje slijedili su kopneni napadi prorežimskih snaga i njihovih saveznika.

Od 18. veljače samo su dva konvoja pomoći mogla ući u Gutu kako bi dopremila potrepštine za opkoljene civile i to zahvaljujući svakodnevnim prekidima vatre u trajanju pet sati koje je jednostrano proglasila Rusija.

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o jednomjesečnom prekidu vatre ostala je mrtvo slovo na papiru.

(Hina)