Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) posjetili su samostan Sv. Ivana u Kraljevoj Sutjesci i sastali se sa vikarom fra Željkom Brkićem i fra Stjepanom Duvnjakom.

Tema razgovora pripadnika SIPA-e i domaćina bila je sigurnosna situacija u kontekstu navodnih prijetnji upućenih samostanu posljednjih dana.
Policijski službenici SIPA-e ponudili su svaki vid podrške i stavili do znanja da Agencija stoji na raspolaganju da u okviru svojih nadležnosti reagira u slučaju ugrožavanja sigurnosti.

U tom cilju, SIPA će u koordinaciji sa MUP-om Zeničko-dobojskog kantona intenzivirati prikupljanje obavještajnih saznanja i informacija o mogućem ugrožavanju sigurnosti samostana i vrijednih eksponata koji se u njemu nalaze.

Tijekom posjete za policijske službenike SIPA-e upriličen je obilazak samostana i upoznavanje sa svim njegovim sadržajima.

Podsjećamo, samostan u Kraljevoj Sutjesci intenzivno već nekoliko dana osiguravaju pripadnici zeničke policije. Kako samo saznali prilikom naše posjete ovom samostanu, u koji nam iz sigurnosnih razloga nije dopušten ulazak, policajcima je rečeno da sa sobom na stražu ponesu i pancire te duge cijevi.

Inače, u zeničkoj policiji su nam kazali kako se policija danonoćno nalazi pred samostanom zbog operativnih saznanja da se planira pljačka samostana. No, nešto kasnije je iz MUP-a ZDK saopćeno kako je policija u ovom dijelu Općine Kakanj zapravo rezultat pojačanih sigurnosnih mjera na području cijelog kantona.

No, kako se čini, posjeta SIPA-e ukazuje na to da su samostanu ipak upućene prijetnje. Naime, lokalni mediji ranije su objavili kako su franjevci u samostanu primili terorističke prijetnje.

klix.ba