Danas su sve oči bile uperene u stotine liječnika koji su u cijeloj županiji okačili slušalice na zid, zaključali ambulante i izašli na ulice kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo stavom Vlade HNŽ-a prema njihovim zahtjevima.

"Svi naši dopisi, obraćanje kroz medije, šest štrajkova upozorenja nisu dotakli odgovorne dovoljno da shvate našu ozbiljnost, da uvide da je nezadovoljstvu došao vrhunac i da se situacija neće riješiti sama od sebe. TREĆI po redu generalni štrajk smo najavili za ponedjeljak 19.3.2018.godine i ovim prosvjedom smo htjeli pokazati da nama ovo nije igra, da se radi o našim životima i našoj budućnosti, da želimo ista prava kao doktrori u drugim županijama. Od danas usmjeravamo pogled u ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a'', poručili su liječnici okupljeni u Strukovnom sindikatu doktora i stomatologa HNŽ-a.

Naveli su da sutra ističe zakonski rok u kojem ministar zdravstva mora imenovati Mirovno vijeće ako želi pokazati razumijevanje i pokušati ovo riješiti mirnim putem.

''Još uvijek to možemo i mi smo spremni pokušati još jednom na rješenje situacije dogovorom. Međutim za to je potrebno sjesti za isti stol i zajedno tražiti put rješenja problema. Ukoliko sutra ne bude prihvaćena naša ponuda za dogovorom mi ćemo u ponedjeljak pokrenuti generalni štrajk koji nećemo prekidati do ispunjenja zahtjeva. Spremni smo i na to da sud odluči o legalnosti štrajka jer smo ispunili sve potrebne korake, ali ovaj put ako sud bude uključen neka bude po zakonu-presuda nakon ročišta, nakon iznošenja dokaza s obe strane. Na odluku Općinskog suda o proglašenju prošlog generalnog štrajka nelegalnim, SSDMiSuHNŽ je predao žalbu, pisao predsjednici suda, sutra predaje i zahtjev Visokom sudskom tužiteljstvu'', navode iz Sindikata, gdje ističu da Vlada ''proziva zahtjeve SSDMiSuHNŽ diskriminatornima prema ostalim zaposlenim u zdravstvu, a istovremeno vodi pregovore s njima.

''U međuvremenu liječnike su ostavili bez prava da pregovaraju za svoju granu djelatnosti. Pozivaju se da nije pravno valjano potpisati dva kolektivna ugovora u jednoj djelatnosti (što smatraju zdravstvo i sve uposlene u zdravtsvu), a istovremenopotpisuju dva kolektivna ugovora za obrazovni sustav, jedan za srednje škole, jedan za osnovne škole. Nakon sedam županija danas, koje su potpisale liječnički KU, isto se osporava u HNŽ-u. Kažu krijemo nešto iza svojih zahtjeva? Jesmo. Krijemo koliko još imamo snage da Vam pokažemo  koliko smo spremni daleko ići u borbi za naše dostojanstvo, da liječnici nisu grupa kojom se lako može manipulirati, ali nakon ponedjeljka više Vas nećemo moliti da nam date naša prava nego ćemo sve sami uzeti u svoje ruke!'', poručili su liječnici, zahvaljujući svima koji us ih podržali.

''Na kraju, ali ne manje važno, hvala svim studentima Medicinskog fakulteta na podršci danas, hvala svim građanima koji su nam davali podršku, hvala policiji što su pazili na našu sigurnost u prometu i korektan odnos, Nastavnom vijeću i dekanu  Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru na iskazanoj potpori'', poručili su liječnici.