Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović samo ove godine je tri puta dao novac iz proračunske rezerve za razne memorijale posvećene njegovom ocu Aliji Izetbegoviću, piše Glas Srpske.

Izetbegović je, prenosi Srna, za te namjene ove godine izdvojio 21.500 KM iz proračunske rezerve, a prošle godine 8.000 KM, što znači da je, od kada članovi Predsjedništva imaju pravo da raspoređuju dio tog novca prema vlastitom nahođenju, za uspomenu na svog oca razdijelio gotovo 30.000 KM narodnog novca, navodi list.

Izetbegović je najveći pojedinačni iznos odobrio u kolovozu kada je Muzeju "Alija Izetbegović" uplaćeno 15.000 KM za simpozij pod nazivom "Srednji put u religiji, kulturi i politici: misao ravnoteže i umjerenosti u djelu Alije Izetbegovića".

Zakon o financiranju institucija BiH precizira da se novac iz tekuće rezerve može koristiti za financiranje hitnih i izvanrednih izdataka i programa koji nisu uvršteni u proračun, financiranje troškova međunarodnih sporova i arbitraža, novih institucija BiH koje tijekom fiskalne godine steknu status proračunskog korisnika, te kao grantovi neprofitnim organizacijama.

Član Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma parlamenta BiH Lazar Prodanović rekao je da je Izetbegovićeva rastrošnost na udruženja i klubove koji nose naziv njegovog oca veoma loša poruka javnosti.

''Ne može obiteljska veza člana Predsjedništva BiH biti motiv za izdvajanje novca iz proračunske rezerve za takve namjene", istakao je Prodanović.