Velika nezaposlenost u zemljama regije rezultirala je sve oštrijim mjerama kada je riječ o kretanjima radne snage.

S druge strane radnici migranti nemaju dovoljnu zaštitu svojih radnih i socijalnih prava. O tim problemima razgovaralo se i u Hrvatskom saboru.

U građevini, brodogradilištima, na sezonskim radovima u poljoprivredi i turizmu tradicionalno rade radnici iz Bosne i Hercegovine i iz drugih susjednih zemalja regije. Kako bi se riješili njihovi problemi i prava Igmanska inicijativa se zalaže za nordijski model suradnje među državama.

Prema neslužbenim brojkama oko 80 tisuća radnika iz Bosne i Hercegovine radi sezonske poslove u susjednim zemljama.

Četiri zemlje su sklopile ugovore o socijalnom osiguranju, kao i, s izuzetkom Crne Gore, ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, no postoji još niz problema.

Problem je i u priznavanju diploma, s obzirom na različitost obrazovnog sustava. Posebna pošast je rad na crno. Događa se često da trbuhom za kruhom radnici pristaju raditi neprijavljeni, često iznimno teške poslove.

Jedna od ključnih preporuka Igmanske inicijative, kako bi se problem riješio, je sklapanje bilateralnih sporazuma te stvaranje međudržavnih tijela koja bi pratila primjenu dogovorenih rješenja, prenosi N1.