Haški optuženik Vojislav Šešelj, kojeg je tribunal nedavno pustio na slobodu iz, kako je obrazloženo, humanitarnih razloga jer ima metastaze na jetri, nastavlja s huškačkom i provokativnom retorikom.

Jedan od glavnih inspiratora vukovarskog masakra putem web stranice svoje Srpske radikalne stranke u utorak je odaslao morbidno priopćenje u kojemu, na dan kada Hrvatska obilježava pad i herojski otpor toga grada, čestita na njegovom 'oslobođenju'.

'Predsjednik Srpske radikalne stranke i četnički vojvoda prof. dr. Vojislav Šešelj čestitao je srpskim četnicima dan oslobođenja srpskog Vukovara', stoji u priopćenju.

'Na današnji dan prije 23 godine srpski četnici su, nakon tromjesečnih junačkih borbi, oslobodili Vukovar od ustaških paravojnih jedinica. Srpski Vukovar bio je prvi oslobođeni srpski grad, koji je, bez borbe, uz pomoć režima u Beogradu, predan ustaškoj hrvatskoj državi. Dr. Vojislav Šešelj i njegova Srpska radikalna stranka nikada se neće odreći nijednog pedlja srpske države i učinit će sve da Republika Srpska Krajina i srpski Vukovar ponovno budu u sastavu Velike Srbije', navodi se u Šešeljevom priopćenju.

Nije trebalo čekati dugo na reakcije s hrvatske strane na ovu skandaloznu Šešeljevu provokaciju.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je i prije ovog istupa pisao predsjedniku Haškog tribunala zbog puštanja na slobodu, upozoravajući na nastavak Šešeljeve retorike straha, na svom je profilu na Twitteru vrlo kratko napisao: 'Nakon sramotnog priopćenja na Dan sjećanja na žrtve Vukovara, Šešelja treba vratiti u Haag.'