“Bajka se nastavlja”, zaurlao je netko s tribina Rod Laver Arene uoči Mirjanine meč lopte. Nakon što je Karolina Pliškova retern poslala u mrežu, bajka je dobila novo poglavlje. Mirjana Lučić-Baroni (34) igrat će u polufinalu Australian Opena nakon pobjede nad favoriziranom Čehinjom 6:4, 3:6, 6:4. I to kakve pobjede!

Rulet rijetko viđenih winnera, odnosno bombi s Mirjaninog reketa i desetaka pogrešaka, ponovno joj se isplatio. Protiv nikoga nije prilagođavala svoju igru, pa ni protiv Karoline Pliškove, strašne pete tenisačice svijeta razornog servisa koja je do ovog meča u sezonu ušla s omjerom 9-0.
 

Po apsolutno svakom segmentu Mikica je nadigrala Pliškovu, zabila je čak i više aseva od “ženskog Ive Karlovića”, ispalila 19 winnera više (42-23) i u trenucima kad bi se neka druga Mirjana Lučić-Baroni raspala, pokazala je neviđenu mentalnu i snagu volje.

Od prvog poena bilo je jasno kako će Mikica igrati. Tražit će “winnere” i maksimalno kratiti poene kako bi potpuno zamotana desna noga što manje trpjela. Vrlo glupo je izgubila servis za 2:1 u prvom setu, ali se uopće nije uzrujavala. Ništa u ovom meču nije moglo omesti Mirjanu.

Dobila je pet od sljedećih šest gemova, uzela prvi set i povela 2:0 u drugom. Pliškova nije znala gdje je, nije uopće mogla čitati udarce 79. igračice svijeta, a u jednom trenutku je, onako, iz očaja nonšalantno izašla na mrežu nadajući se da će iznenaditi Lučić-Baroni. No, iznenadio ju je samo još jedan ubojiti forhend.

No, onda je Pliškova odlučila “stati na loptu”. Vratila je brejk za 2:1 i pozvala doktora zbog žuljeva na tabanima. Iako uopće nije djelovala ozlijeđeno, Čehinja je gotovo šest minuta sjedila na klupi, svjesno “ohladila” Mikicu i onda je počela drama.

Zaredali su brejkovi, a na 3:3 u drugom setu Lučić-Baroni je na svojem servisu na brejk loptu čisti smash zakucala u dno mreže. Prije deset ili 15 godina Mirjana bi u tom trenutku izgubila živce, pobacala sve lopte do kraja u aut i glatko izgubila meč.

Ali ne danas.

Iako je izgubila sljedeća tri gema i činilo se kao da je priči kraj, Mikica se sabrala i u prvom gemu trećeg seta ponovno oduzela servis Čehinji. Do tada je izgubila četiri servis gema zaredom. Dobila je prvi poen, trebala je dobiti i drugi, a onda je sudac promijenio odluku linijskog kod jednog servisa i dosudio aut. Mikica je tražila “challenge” i dobila ga te je morala ponoviti servis. Iznervirana sučevom odlukom, napravila je dvije dvostruke pogreške i izgubila servis.
Prije deset ili 15 godina Mirjana bi u tom trenutku izgubila živce, pobacala sve lopte do kraja u aut i glatko izgubila meč.

Ali ne danas.

Fantastičnim napadima već u sljedećem gemu ponovno je uzela servis Čehinji i nakon što je napokon zadržala svoj servis i povela 3:1 činilo se da do kraja neće biti drame.

No bez još veće drame nije moglo. Čehinja je osvojila sljedeća tri gema i povela 4:3. Prije deset ili 15 godina Mirjana bi u tom trenutku izgubila živce, pobacala sve lopte do kraja u aut i glatko izgubila meč.

Ali ne danas.

Danas se Mikica poslužila Karolininom taktikom iz drugog seta. Pozvala je “medical time out” zbog bolova u bedru i otišla u svlačionicu na više od šest minuta. A kad se vratila, na terenu je postojala samo jedna igračica do kraja meča.

Tri asa i “service-winner” su joj za samo 62 sekunde donijeli izjednačenje da bi u sljedećem gemu dobila također četiri poena zaredom za brejk. Za meč je odservirala kao da je barem dvaput godišnje u polufinalu Grand Slama, a ne prvi put nakon Wimbledona 1999. kad je imala samo 17 godina.
 

Za finale će igrati protiv velike, najveće Serene Williams. Zapravo, kako Mirjana igra, nije ni važno protiv koga igra. Ni protiv Serene neće mijenjati svoju igru.

Igra kao da je u transu. Igra kao da joj je ovo zadnji turnir u životu. Igra kao da nema baš ništa za izgubiti. A dobiti može jako puno. Ma, s ovakvom igrom može - do kraja.

Bajka se nastavlja...